Son zamanlarda adından sıkça bahsettiren NFT kavramı nedir ve nasıl yapılır? Açılımı “Non-Fungible Tokens” yani takas edilemez jetonlar anlamına gelmektedir. NFT aracılığıyla koleksiyon ürünleri ve dijital sanat eserleri satın alınarak satılabilir duruma dönüşmektedir. Hâl böyle olunca birçok insan NFT’nin tam olarak ne olduğunu ve nasıl alınıp satılacağını öğrenmek istiyor. NFT’ler ilerleyen yıllar için adeta büyük bir yatırım olarak görülüyor. Sanattan tutun sanal gayrimenkule kadar her türlü somut ve soyut ögeler içeren bu dijital varlıklar milyonlarca dolarlar karşılığında alınıp satılmasıyla fazlasıyla dikkat çekiyor.
Yazı İçeriği
NFT Nedir?
NFT kavramını kısaca tanımlamak gerekirse sanat eserleri, GIF, müzik, sanal gayrimenkul gibi soyut ve somut nesnelerin dijital varlıklarıdır. Non-Fungible Tokens, bağlı bulunduğu varlığın blockchain sistemine güvenli bir şekilde kaydı sağlanır. Blockchain sistemine dayanan NFT teknolojisi; film, oyun, müzik gibi sanat eserlerinin benzerlerinin çıkarıldığı ya da değiştirilmesini zorlaştırdığı için günbegün popülerliğini artırmaya devam etmektedir. Token kavramı blockchain sisteminde bir para birimini ifade etmektedir. NFT’yi ayıran en önemli farklılık ise Bitcoin ya da Ethereum gibi kripto para birimleri kendi içlerinde takas edilebiliyorken NFT Coinler asla değiştirilemez. Çünkü her bir NFT’nin bağlı olduğu varlığın blockchain zincirinde kopyalanması neredeyse imkânsız olan kendisine özel dijital imzası bulunmaktadır.
NFT Nasıl Yapılır?
NFT’ler kripto paraların kullandığı Blockchain teknolojisinden yararlanmaktadır. NFT’leri kripto paralardan ayıran en temel özelliği ise kripto para birimlerinin değiştirilip takas edilmesi mümkünken NFT’lerin asla değiştirilemez ve takas edilemez özellikte olmasıdır. Değiştirilemez tokenler birbirlerine karışmaması için özel olarak dizayn edilmişlerdir. Değiştirilemez tokenlerin üç özelliği bulunmaktadır. Bunlar; doğrulanabilir, bölünemez ve yıkılmaz. Genellikle Ethereum teknolojisi ile oluşturulmaktadır. NFT’ler ERC-1155 ve ERC-721 standartlarına uygun bir şekilde tasarlanmaktadır.
NFT Ne İşe Yarar?
NFT’ler diğer kripto para birimleri gibi blockchain sistemi üzerinde bulunmaktadır. NFT’lerin ne işe yaradığını şuna benzetebiliriz. Nasıl ki kripto paraların ya da Bitcoin’in bir parasal karşılığı bulunuyorsa NFT’lerin de dijital ortamda birçok karşılığı bulunmaktadır. Örneğin; fotoğraf, sanat formu, edebi bir yazı ve daha birçok nitelikte eser olabilmektedir. NFT’lere bu denli değer biçilmesinin ana sebebi eşsiz olmasından dolayıdır. Yani NFT satın aldığınız an başka hiçbir kimsede bulunmayan dijital bir varlığın sahibi oluyorsunuz. NFT sahibi olmak demek dijital bir ortamda orijinal kod edinmek demektir.
NFT Nasıl ve Hangi Alanlarda Kullanılır?
NFT’ler genel olarak Ethereum ile uyumlu olan ERC-721 standardı kapsamında oluşturulmaktadır. Bir diğer yeni standart ise ERC-1155’tir. ERC-1155 standardı yeni fırsatlar ile beraber çalışabilme imkânı sunmaktadır. Bu da eşi benzeri olmayan NFT’lerin blockchain bilgilerinin birbirleri ile uyum göstermesi ve farklı uygulamalar arasında hızlı ve kolay bir şekilde transfer edilebilmesi anlamına gelmektedir.
İlk NFT örnekleri Ethereum sistemi tabanlı olarak 2015 yıllarında ortaya çıkmıştır. CryptoKitties ise ilk olarak 2017 senesinde değiştirilemeyen token teknolojisi sayesinde adını duyurmayı başarmıştır. O zamandan beri NFT teknolojisi hızla büyümeye ve gelişmeye devam etmektedir. Değiştirilemeyen jeton olarak da tanımlanan NFT’lerin OpenSea, SuperRare ve Nifty Gateway gibi pazarlarda ticareti kolaylıkla yapılabilmektedir. Bunlara ek olarak diğer bilindik pazar yerleri ise şunlardır:
- Mintable
- Rarible
- Foundation
- VIV3
- BakerySwap
- Axie Marketplace gibi pazar yerlerinde de satışları gerçekleştirilmektedir.
NFT’nizi saklamak ve birikim yapmak istediğinizde Trust Wallet gibi cüzdan uygulamalarını tercih edebilirsiniz. Böylece kullanmış olduğunuz diğer blockchain tokenleri ile NFT’leriniz belirli bir adres üzerinde yer almış olacaktır. Ayrıca unutulmamalıdır ki NFT’ler, sahibinin izni dışında kopyalanamaz ve de asla transferi yapılamaz.
NFT’lerin kullanıldığı alanlar şunlardır:
- CryptoKitties evreni
- Oyun
- Dijital sanat
- Diğer uygulamalar
Özet
NFT’ler geleceğin önemli yatırım araçlarından birisi olarak görülmektedir. Bu sebepten ötürü NFT teknolojisine ilgi ve yatırım gün geçtikçe yükselmeye devam etmektedir. NFT’lerin blockchain teknolojisine bağlı olması da kullanıcılar üzerinde ayrı bir güven teşkil ediyor. Blockchain teknolojisinin yüksek güvenilirlik sağlaması NFT alımlarını hızlandırmaktadır. NFT’ler asla çoğaltılamaz ve değiştirilemez. Eğer bir NFT aldıysanız o sadece sizin elinizde bulunmaktadır. NFT teknolojisi, günbegün popülerliğini artırmaya devam ederek birçok farklı alanda da kullanılmaya başlanılmıştır. Fakat günümüzde en çok dijital sanat eserlerinin yapımında ve satılmasında tercih edilmektedir. Bu sebeple modern zaman koleksiyonları olarak tabir edilmektedir. Tüm dünyada Mona Lisa tablosunun pek çok taklidi bulunmasına rağmen sadece tek bir adet orijinal eser bulunmaktadır. Oysa ki her NFT varlığının kopyalanmasını imkânsız bir hale dönüştüren kodlama yoluyla oluşturulmuş dijital imzası bulunmaktadır. NFT teknolojisi gelecek dönemlerin yeni koleksiyonculuğu olarak da görülmektedir. Sanatçılar sanat eserlerini oldukça kolay bir şekilde dijital biçimde direkt olarak küresel bir alıcı kitlesine satabileceklerdir.