Ebu Ziya Tevfik Sk. No:16/4 Çankaya/Ankara
+90 551 123 9331

Web Tasarım Nasıl Yapılır?

Profesyonel Web Sitesi Yapımı

Web tasarımı günümüz çağında en çok bulunan bir internet sayfasıdır. Bazı siteler pek fazla kullanılmasa da aktif olarak kullanılan pek çok web sitesi bulunmaktadır ve her geçen dakika sayılarında gözle görülür bir artış vardır. Bu kadar çok web sitesi kurulması ister istemez siteler arasında rekabet oluşturmasına rağmen insanlar kendilerine bir şeyler eklemek , dünyaya yeni düşünceler sunmak istiyor. Peki en önemli soruya gelelim Web tasarım veya web sitesi tasarımı nasıl yapılır gelin hep beraber öğrenelim:

1. Adım : Web Tasarım Planlanması

Web tasarımınızın iyi olması için ilk öncelikle yapmanız gereken planlı başlanmasıdır. Plansız başlanılan web siteleri zaman ve para kaybına yol açacaktır. Web sitesi tasarımları genellikle aşağıdaki planı izler:

  • Tasarıma geçmeden önce nelerin gerektiğini anlamak için müşterilerle proje tartışımı yapılmalı.
  • Web sitesinin seçeceği markayı tanıtmalı.
  • Bir tasarım oluşturmak için web sitesinin özellikleri incelenmeli.
  • Web sitesi oluşturulurken hedef kitleyi belirleyip, isteklerine göre web sitesi oluşturulmalı.

2. Adım : Rakip Araştırması

Web sitenize karar verdikten sonra, yapacağınız diğer işlerden birisi de rakiplerinizi dikkatli bir şekilde izlemek olacaktır. Rakip web siteleri araştırılırken, bilgilerin nasıl kullanıldığına, nerelerden faydalandığına, ve hangi site işlevselliği uygulandığı iyi bir şekilde gözlenmelidir.

Beğendiğiniz web sitelerin benzerlerini bulmak ve farklı düşünceleri kendinize aktarmak yeni başlangıçlar için uygun olacaktır. Rekabetçi olmak için sadece bir web sitesinden kopyalama yapılmamalıdır.

3. Adım : UX(Kullanıcı Deneyimi) Tasarımı

Bu adımda web sitenizin tasarımına karar verdikten sonra tasarımına başlayabilirsiniz. Tasarımınızın başlangıcına diğer adımlardan daha fazla önem vermelisiniz, web sitenizin iskeleti diğer eklentilerin başlangıcı olacaktır. Framework’ler, web sitenizin tasarımını ve içeriğini çevreler. Framework’ler site içinde bir harita aracı olarak düşünülebilir, sitenin nasıl görüneceği hakkında bize yardımcı olur. Önceden framework oluşturulurken sadece Photoshop kullanılıyordu fakat günümüz tasarımcıları framework web sitelerine taşıdırlar.

Web sitesi oluşturmada kullanacağınız programı seçtikten sonra, planlarınızı tekrardan düşünerek hareket etmelisiniz. İşletmenizin için gerekli olan küçük bir siteden yararlanmak istiyorsanız bu siteyi sizin oluşturmanızda fayda vardır. Bu tür site oluşturmalarda geri dönüş olarak yüksek satış veya marka bilinirliği olmayacaktır. Web sitenizin daha belirgin bir şekilde tanıtılmasını istiyorsanız, deneyimli, kaliteli ve duyarlı bir web sitesi oluşturmak için uzman kişilere bu konu hakkında bilgilendirilmesi için başvurmak daha faydalı olacaktır.

4. Adım : Web Sitesi İçeriği Oluşturma

Web sitesi tasarımını oluşturulurken yazılı içeriklerden de oluşturmalısınız. İlk olarak içeriğin, siteyi ziyaret eden kullanıcıların dikkatini çekilmesi için uzun ve sıkıcı metinlerden uzak durulmalı . İlgi çekici ve heyecan verici içerikler oluşturmak önemlidir. Doğru bir site çalışması için uygun cümle ve kelimeler gerekir. Bu yöntemleri uyguladığınızda rakip olduğunuz diğer web sitelerinin önüne geçmiş olursunuz. Görsellerden yararlanarak kısa paragraflara parçalamalısınız.

5. Adım : UI(Kullanıcı Arayüzü) Tasarımı

UI, site- web kullanıcı tasarımı için görsel bir stil oluşturmaktır. Kullanıcı ara yüzü oluşturmadan önce, Müşterilerine oluşturulan web sitenin ön izlenmesini sağlar. Müşteriye bu ön izlemeyi kullanarak görsel bileşeni göstermesine yardımcı olur:

  • Fotoğraf veya çizim
  • Renk şeması
  • Yazı tipi
  • Slogan veya manşet
  • Müşteri veya tanıtılan ürün logosu
  • Simge veya desenler.

Web sitenizin, açıkça ortaya koyacak grafik eklentilerini kullanmanız gerekir. Tüm öğeler bir panoda toplanır. Yüksek kaliteli görseller daha güven kazandırıcıdır. Görseler ve kullandığınız çizimler markanızı kişileştiren ve eşsiz kılacak bir imaj yaratmanıza olanak tanır. Kullanmak isteyeceğiniz çizimleri profesyonel kişilere başvurmak en iyisi olacaktır.

Ara yüz tasarımını uygun halde yaparsanız, sitenizin başarısını etkileyecektir bunun içinde aklımızda bulunması gerekenler şunlardır:

  • Ara yüz basitleştirme
  • Ortak UI tasarım ögeleri kullanma
  • Amaçlı bir sayfa düzeni
  • Stratejik renk ve yapı kullanımı
  • Doğru tipografiyi kullanma

UI, web siteler için kullanılır. Kullanıcı arabirimi basitleştirme, birleştirme gibi özellikler için kullanılır. Bileşenleri kullanarak ve öncele yapılmış modellere daha hızlı ve doğru şekilde oluşturmasına izin vermekle yetinmez, her aşamasının kontrol edildiği projelerin ana tasarım kısmıdır.

6. Adım : Prototip Oluşturma ve Test Etme

Web sitenizin tüm içeriğini ve yazısını hallettikten sonra prototipini oluşturabilirsiniz. Web sitesi prototipi sitenin etkileşim demosudur. Prototip bir ön izleme olarak düşünülebilir. Projenin başlangıcının nasıl göründüğünü görmemiz için kullanılır.  Proje sonrasında kullanıcıların yorumlarını toplayabilirsiniz. Projenin önceden aşamalarıyla ilgili proje üyelerine geri bildirim toplanmasıyla beraber ekip projeden emin olana kadar prototiple birkaç kez gerçekleşme hazırlayabilir.

7. Adım : Web Sitesi Yayınlamak

Web sitesi nasıl yapılır, web sitenizdeki adımları tamamladıktan sonra en önemli kısım tasarımınızı bitirmektir ve sitenizle ilgili kapsamlı şekilde test edildiğinde emin bir şekilde yayınlayabilirsiniz. Web sitenizi yayınladıktan sonra birtakım beklentiler sizin moralinizi bozabilir çünkü her şey istediğimiz gibi olmayabilir. Tekrardan bu durumlardan deneyimlenerek değişimler yapabilirsiniz.

Web sitenizde sadece doğru kullanılmış yazılar ve renklerle de kalmamalıyız. Site içinde kullanıcıyı yormadan, sıkmadan bir gezintiye çıkartmakta bir o kadar önemlidir.

Leave A Comment

Mesaj Gönder
WhatsApp Destek Hattı
TPKmedya Destek Hattı
Merhaba🙌😊
HEMEN ARA