Web sitenizi analiz etmek için hangi istatistikleri gözlemlemelisiniz? siteniz yayınlandıktan sonra merakla sorusu beklenen bir durumdur. Sitenize kimler geliyor? Neye ulaşıldı? Sayfanızı kaç kişi ziyaret ediyor? Aklımızı kurcalayacak konudur. Ziyaretçi analizinde bizim yanımızda olan Google Analytics’dir. Google Analytics, site davranışlarını ve kullanıcılar hakkında bize ücretsiz olarak bilgi toplamamıza yardımcı olan bir araçtır.
Yazı İçeriği
Web sitenizi Google Analytics’e bağlayın
Hesap oluşturmanız gerekmekte ve izleme kodunu web site kaynak kodunuza eklemenizdir.
Google Analytics ile başlayın
Tablonuzda, bir dizi farklı KPI’yı bir araya getiren “rapor” sekmesi bulunur. Gerçek zamanlı sekme, son 30 dakika içerisinde sitenize gire ziyaretçilerin görüntülemeleri hakkında bilgi verir. Hedef kitle sekmesi, sitenizi ziyaret eden misafirlerin ayırt edici özellikleri hakkında bilgi verir. Edinme, kullanıcıların siteye nasıl bağlandığını bildirir. Davranış, site sayfasının konusu ve performansının üstünde durur. Dönüşümler, Tüm veriyi ve satış verilerini raporlar.
5 sekme ayrıntıları şunlardır:
- Gerçek zamanlı: Siteyi ziyaret eden kullanıcıların davranışlarını alabileceğimiz bir bölümdür. Burada konum ve içerik hakkında bilgi sunar ve kampanyalar düzenlendiğinde geniş kitlelere ulaşmak için kullanılır.
- Hedef kitle: Siteyi ziyaret eden kullanıcılar hakkında özellikler sunar. Bunlar bağlanılan tarayıcı, bağlanılan yer, cihaz gibi.
- Burada Google, ziyaretçiler üzerinden giderek bir analiz de bulunur ve burada kampanyaları düzenleyerek inceleme yapar. Hedef kitle üzerinde ziyaretçi oranı artarsa kullanıcılar üzerinde bağlılık sağar ama kullanıcılar da azalma görülür ise satın alma aşamasına gelinir.
- Edinme: Sitenizin performansını kontrol etmek istediğiniz sekme edinme sekmesidir. Ziyaretçilerin sitenize uğrarken hangi ana kanallarını kullandıklarını bulursunuz. Sonrasında ziyaretçilerin URL yazarak siteler arasındaki dağılımı yönlendirebilirsiniz.
- Davranış: Sitenizin içeriği ve tüm bilgileri toplar. Belli bir tanımı vurgulamada kullanılır. Bir özelliği ise ziyaret edilen sayfaları gözlemleyebilirsiniz. Burada sitenizin durumunu anlamak için bizi bilgilendirir.
- Dönüşümler: Hedef tanımı yapıldıktan sonra e-ticaret hakkında bilgi toplar. E-ticaret, ürün satımı, ürün satın alma, fatura gibi işlem verileri toplar ve verileri Google Analytics hesabınıza bağlantı kurar.
Bu veriler nasıl okunur?
Google, öğrenmesi zor olan verileri gizleyen durumları görüntüle bilmemiz için olanak tanıdı. Datastudio adlı veri görselleştirmeyi çevrimiçi koydu. Datastudio, verileri Google Analytics, Adwords ve diğer uygulamalarda uyumlu hale getirmenize ve bunları grafiklerle görüntülemenizi sağlar.