Web sitenizi hızlandırmak için birçok teknik vardır. Kullanıcıların sitelerdeki tecrübelerini yönlendiren en önemli şey web sitelerinin hızıdır. Web sitenizi hızlandırmak için yapılan araştırmalardan edinilen veriler gösteriyor ki; Sayfaların bir kaç saniye geç yüklenmesi bile, sayfanın daha az görüntülenmesine, müşterilerin tatmin oranın azalmasına ve dönüşlerde kayıplara yol açıyor.
Yazı İçeriği
Web Sitesi Hız Optimizasyonu Dönüşümleri Nasıl Etkiler?
Kısaca açıklamak gerekirse, yavaş bir web sitesi ziyaretçi kaybettirecektir. Bazı araştırmalara göre ziyaretçilerin neredeyse yarısı sayfaların 2 saniye içerisinde hemen yüklenmesini bekliyor. Diğer bir kesim ise 3 saniyeden fazla sayfanın yüklenmesini beklemiyor. Bu verilere bakılırsa yükleme 3 saniyeden uzun sürdüğünde ziyaretçilerinizin %50’sini daha kazanmadan kaybetmiş olacaksınız. Bu verilerle siteniz hem de dönüşümler oldukça zarar görmüş olacak. Buna ek olarak ,zaman kaybından kaybettiğimiz ziyaretçilerimiz tekrar siteye dönmeyecektir. Bu sebeple sayfanızın hızı için bir saniye dahi kazanmanızın dönüşümlerinize çok büyük katkısı olacaktır.
Web Sitenizin Hızı Görünürlüğü Nasıl Etkiler?
Web sitelerinin yükleme hızı sıralamanızı da etkiler. 2017’den bu yana Google, tüm sitelerin sıralamasını mobil sürüme göre belirlemeye başladı. Arama sonuçlarını bu ziyaretçi kitlesine sunması, mobil ziyaretçileri ile ilgilendiğini gösterir. Günümüzde telefon kullanımının artışıyla Google kendi kullanıcılarına yavaş veya doğru yüklenmeyen site sunmaktan kaçınıyor.
Kısaca, telefon kullanıcılarının web site tecrübelerinin, masaüstü kullanıcılarının arama sonuçlarının sıralanmasında da etkili. Ziyaretçi tecrübeleri zaten sıralama için bir etkendi fakat, önceden sadece bilgisayar ziyaretçilerinin tecrübeleri sıralama da etkili oluyordu. Bundan dolayı, web siteniz iyi bir mobil tecrübe yaşatamasa da, ilk sıralarda olabilirdi fakat şimdilerde bu mümkün değil. Yani amacınız sıralamadaki görünürlüğünüzü ve konumunuzu geliştirmek veya sabit tutmaksa, sitenizin yüklenme saniyesini nasıl azaltacağınızı öğrenmelisiniz. Web siteniz tüm arama motorlarında ve farklı ekranlarda seri ve basit yani herkesin kullanabileceği bir site tecrübesi yaşatabilmeli.
Web Sitem Neden Yavaş?
Sitenizde hız tarama testi yaptınız ve sonuç oldukça yavaş çıktı. (Siteler için hız testi: Google Pagespeed Insight). Web sitenizin yavaş yüklenmesinin birçok sebebi bulunur. Sahip olduğunuz resim boyutu vs. gibi bir çok neden olabilir. Bu bilgiler doğrultusunda sayfanızın hızını artırmak için bir çok yol vardır. Şimdi bunlar neymiş bir bakalım.
İyi Bir Sayfa Yükleme Süresi Nasıl Olmalıdır?
Google’ın verilerine göre en iyi site 3 saniyede yükleniyor. Fakat bir çok site bu rakama çok uzak. Yüz küsür ülkeyi içeren binlerce mobil reklam sayfalarının analizi sonucunda Google, çoğu sayfanın yukarısındaki görsel reklam vb. nesnelerin tam olarak belirmesinin 7 saniye gibi bir zamanda gerçekleştiğini belirledi. Bunun yanı analiz edilen sitelerin hiç biri, 3 saniye gibi bir zamana yaklaşamadı.
Telefonlarda, internet sitelerinin açılması ortalama, yirmi iki saniye sürüyor. Fakat herhangi bir mobil sitenin yüklenmesi 3saniyeden fazla sürdüğünde ziyaretçilerin yarısından fazlası siteye girmeden çıkıyor. Eğer sizin içinde durum böyleyse siteniz için biraz uğraşmanız gerekiyor. Web sitenizi hızlandırmak ne kadar düşük saniyelere ulaştırırsanız ziyaretçi memnuniyeti sebebiyle daha çok ziyaretçi alacaktır.
Web Sitenizi Nasıl Hızlandırabilirsiniz?
Web sitenizde sayfaların yükleme hızlarında her site için farklı yöntemler mevcuttur. Kullanıcılara daha iyi bir tecrübe sunmak için bazı yöntemler mevcuttur. Bahsedeceğim bu adımlarla sitenizi daha iyi hız seviyelerine ulaştırabilirsiniz.
HTTP İsteklerini En Aza İndirin
Web sitesinin yüklenme zamanının neredeyse %80i görsel ögeler, stiller vb kısımlara harcanıyor. Bu veriler için tek tek HTTP isteği yapılıyor, bu yüzden sitenizdeki ögelerin çokluğu doğrultusunda, sayfanın açılması da o kadar çok vakit alır. Eğer Google Chrome arama motorunu kullanıyorsanız, sayfanızın http isteği rakamlarını Geliştirici Araçlarından görebilir ve istekleri en aza indirgeyebilirsiniz.
JS ve CSS Dosyalarını Küçültün ve Birleştirin
Şimdi web sayfanızın istek sayısını öğrendiğinize göre, istekleri düşürmeye çabalayabilirsiniz. Bu amaç için çalışmaya başlanacak en iyi yer JS, CSS ve HTML kısımlarıdır. Bu kısımlar, web sayfanızın görünüşünü içerdiğinden dolayı çok mühim kısımlardır. Bir de bu dosyalar, kullanıcının her gelişinde sayfanızın istek yapma rakamlarını da çoğaltır. Bu rakamı “azaltmak” için bu dosya kısımlarını birleştirebilirsiniz. Bunu yapmanız, toplam dosya sayınızı ve bu dosyaların boyutunu azaltmanızı sağlar.
Bazı dosyaların boyutunu azaltmak, gereksiz kod parçalarını yok etmekten geçer. Yazdığınız tüm kodlar sitenizde yer kaplamaktadır. Bu sebeple gereksiz her boşluğu bile silmeniz gerekmektedir. Bu işlem sitenizin oldukça sade olmasına yardımcı olur.
Tabi ki bunları gerçekleştirmek için tekniğini bilmek gerekiyor. Bu adımları tamamladıktan sonra hala siteniz tatmin edici bir hıza ulaşmadıysa, JavaScript ve css dosyalarınızın sayısı fazla olabilir.
Sunucu Yanıt Süresini Azaltın
Sitenizin yüklenme hızı için en önemli etkenlerden biri de, DNS yanıt arama süresidir. DNS araması var olan DNS kayıtlarını bulmaya denir.
DNS sistemi kısaca, IP adresleri ve bunlarla alakalı PC isimlerini içeren sunuculardır. Web tarayıcısına girilen URL için, host isimlerini IP’ye çevirmeye yarayan sistemdir. Örneğin;
Bilgisayarınızı bir telefonun rehberinde numara arıyormuş gibi düşünebilirsiniz. Bu kısmı atlayıp atlamamanız, DNS durumunuzun hızına bağlıdır. Yani hala daha yavaşsa hızlı bir sunucuya geçmelisiniz.
Sıkıştırma Denetimi Yapın ve Etkinleştirin
Web sitenizin kalitesini düşürmeden hızlandırmak için en sağlıklı yol dosyalarınızın boyutlarını olabildiğince düşürmektir. Çünkü boyutları düşük olursa sayfanız hızlı yüklenecektir.
Boyutu 100 KB’den fazla olan sayfalar çok sayıda görsele sahip sayfalardır dolayısıyla da indirmeleri hızlı değildir. İndirmeleri hızlandırmak için sıkıştırma yapabilirsiniz. Sıkıştırmalarda, JavaScript, CSS , XML, ve HTML dosyaları bulunur.
Sayfalarınızın boyutu fazla olursa yavaş yüklenir. Sıkıştırma yapmak, sayfaların yüklenme süresini azaltmanın en basit yollarındandır. Gzip, GNU zip’in kısa yazımıdır ve bir dosya sıkıştırma yöntemidir. Dosyaları geçici olarak daha ufak boyutlara getirir. HTML ve CSS tekrarlanan kod dizelerine sahip olduğu için, Gzip bu programlama dilleri ile gayet iyi çalışır.
Gzip, günümüzde gözde tarayıcıların çok büyük bir kısmı Gzip’i desteklediğinden, kullanıcıların çoğu web sayfalarınızın hızını artırmak için Gzip’i tercih ediyor.
Tarayıcı Önbelleğe Almayı Etkinleştir
Ziyaret edilen web sitesindeki ögeler önbellekte saklanır. Böylece siteye tekrar girişinizde http adresine ihtiyacınız bulunmaz.
Önbelleğinizi aktive etmeniz için, uygun altyapıyı edinmeniz gerekmekte. Ama WordPress vb. bir altyapı kullanıyorsanız cache eklentilerinde bu özellikler zaten mevcut olmalı.
Görsel Boyutlarını Azaltın
Görsel boyutlarını azaltmak, web sitenizin hızının artmasında oldukça büyük bir etkiye sahip. Sitenizde bulunan görsel ögeleri silemeseniz de, yükleme hızınızı kötü etkilediği için, en uygun hale getirmeniz lazım. Mesela fotoğrafların çözünürlüğünü bozmadan, sıkıştırmak suretiyle boyutunu azaltabilirsiniz.
Bir CDN kullanın
CDN, Content Delivery Network’ un kısaltılmış halidir. CDN database ile bağlantısı olmayan sayfaların, kullanıcıya en yakın olan serverdan verilip, sitenin açılışını hızlandırmaya yarayan bir ağdır.
Eğer, içeriği çok fazla olan bir siteye sahipseniz, CDN web sayfalarınızı hızlandırmak için kullanmak isteyeceğiniz bir yöntem olabilir.