Başarı elde etmek isteyen başlıca E-ticaret firmaları olmak özere birçok firma SEO danışmanlığı alıyor. Bu sayede firmalar internet üzerindeki trafiği artırarak yüksek rakamlı grafiklere ulaşmaya çalışıyorlar.
SEO danışmanlığı her ne kadar önemli olsa da, olmazsa olmaz diyebileceğimiz bir durum değil. Örneğin Biraz araştırma yaparak SEO hakkında bilgi edinebilir ya da zaten bilgi sahibi iseniz SEO çalışmalarını kendininiz yürütebilirsiniz. Ancak tabi ki her iş kolunda olduğu gibi burada da işi uzmanına bırakmakta fayda var.

Yazı İçeriği
SEO Danışmanlığı Nedir?
Günümüzde pek de ihtiyaç duyulmasa da gelecek vaat eden bir danışmanlık yöntemi olan SEO danışmanlığı, SEO yani arama motoru entegrasyonu konusunda uzmanlaşmış kişi, kurum veya kuruluşların edindikleri bilgiler dahilinde site sahibi firmaların kullanıcı trafiğini artırmak için aldıkları danışmanlık türüdür.
SEO danışmanları isteğiniz doğrultusunda SEO çalışmalarını sizin için yürütebilir veya sadece sizlere SEO konusunda brifing verebilirler.
SEO danışmanlığı nasıl alınmalı?
Danışmanlığın her alanında olduğu gibi SEO danışmanlığı alanında da dikkat edilmesi gereken birçok husus vardır. Bu konuda yapmanız gereken ise danışmanlık almadan önce destek alacağınız konular hakkında bilgi almanız.
Site içi SEO çalışmaları
SEO danışmanının dikkat etmesi gereken konulardan biri de site içi SEO çalışmaları. Web sitenizdeki içerikleri düzenlenerek arama motoru kriterlerine uygun hale getirilmesi gerekir. SEO danışmanının yükümlü olduğu konuları aşağıda sıraladık;
- Sayfadaki başlık etiketleri (H1, H2, H3 vb.) düzenlemek,
- Sayfadaki etiket ve kategori sistemlerinin optimizasyonu,
- Meta açıklamaların düzenlenmesi,
- Kaliteli içerik kontrolü ve üretimi,
- Anahtar kelime fikir ve alternatiflerinin bulunması,
- Sayfa üzerindeki anahtar kelime yoğunluğunun kontrolü ve belirlenmesi,
- Site haritasının oluşturulması ya da düzenlenmesi,
- Başlık yazımları ve anahtar kelime kullanımları,
- Site hızının kontrolü ve artırılması için çalışmaların yapılması,
- Mobil SEO çalışmalarının yapılması,
- Google algoritma güncellemelerinin takip edilerek, yeni algoritmalara uygun bir şekilde bu çalışmaları yapmak,
- Yapılan çalışmalarla ilgili aylık, 3 aylık veya yıllık raporlar hazırlamak
Şeklinde sıralanabilir. Site içi SEO çalışmalarıyla ilgili makalemiz bloğumuzda mevcut. Buradan erişebilirsiniz.
Site dışı SEO çalışmaları
Web sitenizin içeriği haricinde yapılan diğer çalışmalara da site dışı SEO çalışması denir. SEO danışmanları site içi düzenlemelerin yanı sıra dışarıdan sitenizdeki kullanıcı trafiğini artmasını sağlar. Bu durumda SEO danışmanının site dışı SEO çalışmaları ile ilgili vereceği hizmetler şu şekildedir;
- Dışarıdan link alımı (Not: Bu çalışma link satın alma ile karıştırılmamalıdır. Link satın almak sitenize zarar vereceği için bu çalışmalar organik olarak yapılmalıdır.),
- Sosyal medya ile yönlendirme trafiği sağlamak,
- Sosyal ağların arama motorları üzerinde marka ile ilgili içeriklerin öne çıkmasını sağlayarak strateji ve anahtar kelimelerin bulunması,
- Video içerikler için anahtar kelime fikirlerinin bulunması, ilgili platformlarda video içeriklerin SEO stratejilerini geliştirmek,
- İçerik pazarlama çalışmaları için anahtar kelime fikirleri geliştirmek; farklı dijital yayınlar üzerinde marka ile ilgili içerik üretimi için stratejiler geliştirmek; dijital yayınlardan kaliteli trafik almak için link stratejileri geliştirmek,
- Yapılan çalışmalarla ilgili aylık, 3 aylık veya yıllık raporlar hazırlamak.
SEO danışmanı neler yapmamalı?
SEO danışmanlık hizmeti alırken, aldığınız hizmeti takip etmelisiniz. Bazı firma ya da şahıslar sadece kâr amacı gütmek için danışmanlık hizmeti verdiğinden, bu gibi danışmanlardan uzak durun. Ayrıca danışmanlık aldığınız kişi veya kuruluşun yaptıkları bazı kusurlu durumları aşağıda maddeler halinde derledik;
- Anahtar kelime spamı yaparak, sayfalarda aşırı anahtar kelime kullanımı yapmak. Bu çalışma tipi günümüzde işe yaramadığı gibi sitenizin ceza almasına da neden olabilir.
- Link satın alma hizmeti ile kaynağı belli olmayan sitelerden backlink almak. Kaynağı belli olmayan sitelerden link alınması, sitenizin SEO değerinin düşmesine neden olabileceği gibi yine sitenizin ceza almasına neden olabilir.
- Raporlama yapmamak. SEO konusunda yapılan çalışmalar raporlanıp, analiz edilebilmektedir. Firmanın size bu bilgileri sağlamaması da yatırım getirinizi ölçememenize neden olur.
- Kalitesiz ve jenerik içerik üretimine yönelmek. Jenerik, kısa ve orijinal olmayan içerikler arama motorlarında doğru bir şekilde indekslenme sağlamadığı gibi sitenin değerinin de düşmesine neden olur.
- Güncel algoritmaların takibini yapmadan SEO stratejileri geliştirmek. Güncel algoritmaları takip etmeyen firmaların uygulayacağı stratejiler SEO performansınızı beklediğiniz kadar yükseltmeyebilir.
Sonuç olarak SEO danışmanlığı almadan önce araştırma yapılmalı ve bu hizmeti yukarıda bahsettiğimiz şekilde verebilecek kişi ya da kuruluşlarla çalışılmalıdır. Bu sayede aldığınız hizmetin karşılığını görebilirsiniz. Aksi takdirde mali açıdan zarar görmenize ve vakit kaybetmenize sebep olur.