Root atma nedir? Root atma nasıl yapılır? Root atma işlemleri genel olarak günümüzde sürekli gerçekleşir.
Root atma nedir? günümüzde android akıllı cihazlarda sıklıkla tercih edilir. Genel olarak root atma; android akıllı cihazlarda kısıtlı olan pek çok işletim sisteminin aktif haline gelmesini sağlar. Böylece android kullanıcıları root ile birlikte işletim sistemlerini daha etkin olarak kullanmaktadırlar. Genel olarak android kullanıcılarının pek çoğu root sistemini kullanmaktadır. Özelliklede gençler tarafından root sistemine ilgi daha yoğundur.
Genel olarak root işlemleri oldukça pratik bir şekilde gerçekleşir. Root sistemi ile akıllı cihazlarının güncellenmesi çok daha kolay olarak sağlanıyor. Özelliklede son yıllarda android kullanıcı sayısının artması ile birlikte root sisteminin kullanılması da artmıştır. Günümüzde root sistemleri sadece android akıllı cihazlarında geçerlidir. Her andorid akıllı cihaz türü için geçerli olan bir yazılım sistemi değildir. Root sistemine kullanırken özelliklede akıllı cihaz ile uyumlu olmasına dikkat edilmesi gerekir.
Telefonlara Root Atma Adımları
Günümüzde pek çok root sistemi kullanıcısı bulunuyor. Genel olarak telefonlara root atma adımları şu şekilde gerçekleşmektedir;
- Cihazın model türünü belirleme
- Cihazdaki verilerin yedekleme işlemini tamamlama
- Gerekli olan root uygulama türünü belirleyin.
- Root uygulama türünü bilgisayara indirin.
- Uygulamayı bilgisayarda kurun.
- Cihazdaki USB ayıklama bölümünü aktif haline getirin
- Cihazdaki OEM kilidini aktif halinde olacak şekilde açın.
- Bilgisayarda kurulan uygulamayı çalıştırın.
- Bilgisayar ile cihazı USB kablosu ile bağlayın.
- Root atma işlemlerinin başlamasını sağlayın
- Root atma işleminin bitmesini bekleyin.
Genel olarak root işlemlerinin atılmasında cihazın şarjı yüzde 50 ve üzeri olması gerekir. Böylece root atma işleminin tamamlanmasında sorun çıkma ihtimali daha az olur. Herhangi bir sorun yaşanmasında ise; cihazda yedeklenen veriler sistemindeki verileri kurtarır.
Root Atmanın Riski Var Mıdır?
Günümüzde devamlı olarak tercih edilen root atma işlemlerinin genel olarak az dahi olsa riski vardır. Root atma riskleri arasında en çok garanti sorunları yaşanmaktadır. Bazı garantiyi kapsayan durumlarda root atma işleminden kaynaklı garanti geçersiz sayılıyor. Özelliklede garantisi dolmamış cihazlar için root sisteminin uygulanması önerilmez.
Bir başka risk çeşitleri ise; güvenlik sorunlarından kaynaklanmaktadır. Güvenlik nedeni ile root sonrası bazı uygulamalar çalışmayabilir ya da cihazın bozulma riski daha yüksek olur.