Ebu Ziya Tevfik Sk. No:16/4 Çankaya/Ankara
+90 551 123 9331

İşletim Sistemi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim Sistemi Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak insanların bilgiye daha kolay ulaşmasını sağlayan ya da işlemlerini daha hızlı ve pratik biçimde gerçekleştirmelerini sağlayan aygıtların üretimi ve yaygın olarak çok fazla kullanılması da artmıştır. Başta telefonlar olmak üzere bilgisayarlar, tabletler, küçük ev aletleri, beyaz eşyalar ve daha birçok ürün insanların yaşamında zorunlu hale gelmiş olup çok fazla tercih edilen eşyalardandır. Her bir teknolojik aletin çalışması için de işletim sistemine ihtiyaçları vardır. Çünkü işletim sistemi ilgili ürünün çalışma prensibini ortaya koyan ve çalışmalarına yön veren en önemli bileşenlerden biridir. Peki işletim sistemi nedir? İşletim sistemi tüm aygıtlarda var mıdır? İşletim sistemi ne işe yarar? 

Günümüzde işletim sistemleri artık sadece cep telefonu, bilgisayar, tablet, oyun konsolları ve web sunucuları üzerinde değil beyaz eşyalar, akıllı kol saatleri, arabalar gibi çeşitli ürünlerin içerisinde de gömülüdür. İşletim sistemlerinin değerlendirilme kriteri mutlaka programlayabilme özellikleri olmalıdır.

İşletim sistemi bilgisayar üzerindeki yazılım kaynaklarını yürüten, veri ve program bilgilerini içeren, bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten genel bir yazılım sistemidir. Windows, Linux, MAC OS X, Android ve IOS en çok bilinen, kullanılan işletim sistemleridir.

İşletim Sistemi Ne İşe Yarar

İşletim sistemi, direkt olarak donanımlar tarafından sürdürülmektedir. Ancak girdi/çıktı işlemleri, çeşitli doanımsal fonksiyonlar, bellek atama gibi gerekli olan uygulama programları ile bilgisayar arasında da aracılık yapmaktadır. Bununla birlikte bilgisayarların kütük sistemi üzerine de erişim sağlayarak tek bir zaman içerisinde birden fazla çalışan programlar için yeterli sistem kaynağını da ayırmaktadır. İşletim sistemi bu sayede programların birbiriyle çakışmadan çalışmasını sağlamak gibi görevlere de sahiptir.

İşletim Sistemi Nedir?
İşletim Sistemi Nedir? İşletim Sistemi Çeşitleri Nelerdir

Birden çok işlemin bir arada gerçekleştirilmesi için sistem kaynağı ataması işlemini gerçekleştiren işletim sistemler, kullanıcılar tarafından oluşturulan isteklerin daha güvenli, hızlı ve pratik biçimde yerine getirmesini de sağlamaktadır. Daha çok gömülü sistemler üzerinde tercih edilen GNU/Linux tabanlı işletim sistemleri, düşük özellik gösteren donanımlara sahip cihazlarda sorunsuz ve verimli biçimde çalışmasını da sağlamaktadır.

İşletim Sistemi Çeşitleri

İşletim sistemi kendi içerisinde kategorilere de ayrılmaktadır. Birden fazla çeşidi bulunan işletim sistemleri için en çok tercih edilen Windows’tur. Bununla birlikte Linux, Unix, Pardus, Amiga, Chromium, Mac Os ve Android gibi farklı işletim sistemi çeşitleri de bulunmaktadır. Sadece bilgisayarlarda olmayıp çeşitli elektronik ihazlar içerisinde de yer alan işletim sistemleri ilgili donanıma ait yazılımların kullanıcılara sunulması ve kullanıcı taleplerinin ilgili donanım üzerinde daha pratik hale getirilmesi için kullanılmaktadır.

İşletim sistemleri üzerinde en çok kullanılan sistemler hakkında bilgi vermek gerekirse;

Windows İşletim Sistemi

Windows işletim sistemi Microsoft tarafından geliştirilen işletim sistemidir. Kişisel bilgisayarlar başta olmak üzere dünya üzerinde en çok kullanılan işletim sistemlerinde biri olup ilk olarak 1985 yılında kullanılmaya başlanmıştır.

Amiga İşletim Sistemi

Kişisel bilgisayarlarda tercih edilen bir işletim sistemidir. Amiga işletim sisteminin çekirdeği ROM kısmında yer alır. Maksimum performans sunan bu işletim sistemi esnek ve donanım gücü yüksek bir işletim sistemidir.

Pardus İşletim Sistemi

TUBİTAK tarafından milli işletim sistemi olarak geliştirilen Pardus, 2003 yılında ilk defa kullanılmaya başlanmıştır. Çok kolay ve hızlı biçimde kurulabilen Pardus işletim sistemi yine kolay kullanıma sahip olup kişisel bilgisayarlarda tercih edilmektedir.

Android İşletim Sistemi

Android işletim sistemi Linux tabanlı bir işletim sistemi olup telefon ve mobil cihazlar için geliştirilmiştir. Açık kaynak kodlu olan Android işletim sistemi aynı zamanda geliştirilmeye de açıktır.

İşletim Sistemi Nasıl Çalışır

Bilgisayarın çalıştırılmasıyla birlikte ilgili işletim sistemi bellek adresine yüklenir ve bilgisayar hafızası üzerinde çalışmaya başlar. Ekranın geldiği anla birlikte sistemde yer alan uygulamalar teker teker açılır. Uygulamaların açılmasıyla birlikte bilgisayarınızda işlem yapmaya hazır hale gelirsiniz.

Bilgisayar kullanırken yalnızca o an kullanmış olduğunuz yazılımla ilgilendiğinizden dolayı işletim sistemi pek düşünülmez. Ancak kullanıcı tarafında o yazılım uygulamalarını servis eden ve programların çalışmasından sorumlu ola yapı işletim sistemidir.

İşletim sistemi bileşenleri, bilgisayarın çalışmasını sağlamak amacıyla hep birlikte kurulu bir düzen içerisinde çalışmaktadırlar. Tüm yazılımların işlevleri fark etmeksizin hepsi işletim sistemine bağlıdır. Bundan dolayı işletim sistemi olmadan bir donanımın yazılım uygulamaları çalışamaz hale gelir.

Leave A Comment

Mesaj Gönder
WhatsApp Destek Hattı
TPKmedya Destek Hattı
Merhaba🙌😊
HEMEN ARA