IP adresinin açılımı Internet Protocol Address olan cihazların birbiri ile veri alışverişini sağlayan bir adrestir. Yani IP adresini sizin cihazınızın kimliği yerine geçmektedir. IP numarası otomatik olarak internet sağlayıcınız tarafından sizlere verilir ve bu IP sadece size özel olur. Her bir web sitesinin de kendine göre IP adresi vardır örnek olarak erişim engeli olan siteler IP Türkiyede engelenerek erişime kapanıyor ama erişim engeli olan sitelere giriş yapabilmeniz için IP adresinizin değişmesi gerekmektedir.
Yazı İçeriği
IP Adresi Nedir?
IP adresi Türkçe anlamı ile “İnternet Protokolü” internete bağlı olan cihazlar arasında veri alışverişi yapılmasına olanak sağlayan bir adrestir. IP adresi sayesinde internete bağlı olan cihazlar arasında iletişim kurulması sağlanır. Harici ve dahili IP adresi olmak üzere iki farklı türde IP adresi bulunur.
Ip adreslerinin pek cok kullanım alanı vardır bu kullanım alanlarını kayıt altına aldığı yerler olduğu için siber suçları işleyen kişiler kolaylıkla bulunmaktadır.
IP Adresleriniz internete bağlı cihazlar arasından veri tarasferi yapmanızı sağlayan bir İnternet Protokolüdür. Bu sayede internette bağlı olan tüm cihazlarla bir bağ kurmuş olursunuz. IP adresleri harici ve dahili bağlantı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kısa bir şekilde sizlere bunlar hakkında bilgi vermek isteriz;
Harici Bağlantı Nedir?
Harici bağlantı Superonline ,Türk Telekom gibi internet servis sağlayıcılarının bize tanımlamış olduğu ve bize özel olan IP adreslerine harici bağlantı denir. Bu harici IP tek bir modem için tek bir IP adresi belirler bu nedenle bir modeme birden fazla kişi bağlandığı zaman aynı IP kullanmış olurlar. Bazı IP engellemelerinde tüm modeme bağlı herkes bu durumdan etkilenir. Harici IP de ikiye ayrılır dinamik IP ve Statik IP (Sabit IP) dinamik IP bireyler kullanıcılar için geçerlidir. Sabit IP ise kurumsal firmalara verilmektedir.
Dahili Bağlantı Nedir?
Dahili bağlantılar aynı ağda bulunan tüm cihazlara verilen IP dahili bağlantı denir. Dahili bağlantı örnekleri olarak masaüstü veya dizüstü bilgisayarlar, Cep telefonu, tabletler, yazıcılar dahili bağlantı örnekleridir.. Dahili bağlantı DHCP olarak bilinen ağ protokolü ile otomatik oluşturulur. DHCP’nin açılımı ise Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolüdür yani dahili bağlantınızı manuel olarak da kendinizde güncelleye bilirsiniz.
Bilgisayarın IP Adresi Öğrenme
Bilgisayarınızın IP adresini nasıl öğrenebilirsiniz sorusuna çok kolay maddeler şeklinde anlatmak isteriz:
- Windows Tuşu ve R tuşuna basılır
- Çalıştır penceresi açıldıktan sonra arama kısmına “cmd” yazılır ve enter tıklanır.
- Açılan cmd yani komut ekranına “ipconfig” yazınız.
- IPv4 Address yazan kısım sizin IP adresiniz dir.
Yukarıdaki adımları uyguladıktan
sonra sizde bilgisayarınızın IP Adresini öğrenmiş olacaksınız. Takıldığınız bir nokta olduysa bizlere info@tpkmedya.com adresinden mail yolu ile 7/24 ulaşabilir aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.
IP Adresleri Değiştirme Yöntemleri
IP adresinizi en kolay modemi bir kaç dk kapatıp açtığımız zaman IP adresiniz değişmiş olmaktadır ama daha etkili yolları mevcuttur sizlere kısa bir şekilde IP değiştirme yöntemlerinden bahsedeceğiz.
1-) Proxy
Proxy nedir? diye sorabilirsiniz Proxy kendi IP adresinizi gizleyerek farklı bir IP adresi ile internette gezinmek anlamına gelir bu şekilde IP adresinizi güvenmediğiniz yerlerde rahatlıkla kullanmayı sağlar.Google Chrome gibi tarayıcılarda http proxy kullanabilirsiniz.
2-) VPN
VPN nedir? VPN özel bir ağdır. VPN veri transferleri sırasında güvenlik neticesinde kullanılır bu şekilde şirketler ve devlet kurumları veri güvenliğini bu şekilde sağlamış olur.
3-) Ücretsiz Web Proxy Siteleri
Web üzerinden IP adresinizi herhangi bir proğram yardımı ile değiştirmeden sizlere web arayüzü tarafından sağlanan ücretsiz web siteleri mevcuttur. Girmek istediğiniz sitenin adresini yazarak IP adresiniz değişmiş şekilde o siteye girmiş olursunuz.
Bilgisayarınızın IP adresi Değiştirme
İşletim sistemi Windows XP, Windows 7, Windows 8 ve Windows 10 olan Bilgisayarınızın IP adresi değiştirme nasıl yapılır sizlere adım adım bunları anlatacağız.
1.Adım: Başlangıç olarak Ağ Penceresi açılır. Ağ penceresini açmak için Windows Tuşu ve R tuşuna basılır. Gelen arama kısmına “ncpa.cpl” yazılır ve enter tıklanır.
2. Adım Açılan ağ penceresinden “Kablosuz Ağ Bağlantısı” üzerine sağ tık yapılarak özelliklere tıklanır.
3.Adım “Özellikler” penceresine tıkladıktan sonra önümüze açılan ekrandan “Internet Protokolü Sürüm 4 (TCP / IPv4)” seçilir ve özellikler kısmına tıklanır.
4.Adım Adım Daha sonra açılan ekranda aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan” seçeneği seçilerek tercih edilen DNS sunucusu ile diğer DNS sunucusu kısımlarına gereken rakamlar girilir ve daha sonra tamam diyerek işlemi onaylamanız gerekir.
5.Adım Gelen ekranda da tama tıklayarak işlemi tamalamış oluyoruz.
Tüm adımları tamamladıktan sonra otomatik olarak ağ tanımlamayı devreye sokar. Eğer IP adresinde herhangi bir sıkıntı yoksa işlem başarılı demektir ama eğer ekranınıza ağ sorunlarını giderme sihirbazı geldi ise işlemde bir sorun var demektir.