Firewall nedir? Güvenlik duvarı nasıl çalışır? İnternet teknolojisinin çok yaygın olarak kullanılmasıyla birlikte çeşitli önlemlerin alınması da gereklilik haline gelmiştir. Özellikle de e-ticaret sistemleri üzerinde gerçekleştirilen çalışmalarda kullanıcıların çok rahat biçimde işlemlerini gerçekleştirmesi için güvenlik seviyesinin üst düzeye çıkarılmasında yarar vardır. Bununla birlikte yine üçüncü şahıslar tarafından oluşabilecek saldırıların engellenmesi de gerekmektedir. Büyük kompleksli web sitelerinin bu gibi durumlara karşı nasıl korunması gerektiğiyle alakalı olarak kişileri çok fazla araştırma da yapmasında yarar vardır. Güvenliğin sağlanması için firewall önemli bir bileşendir. Firewall, yani güvenlik duvarının aktifleştirilmesiyle birlikte güvenlik seviyesi de artırılabilir.
Firewall, güvenlik duvarı anlamına da gelmektedir. Gelen ve giden ağ trafiklerini izleyen, uygulamaların izinsiz erişimlerini ve kötü amaçlı yazılımları engelleyen bir güvenlik çözümüdür. Her 39 saniyede bir bilgisayar korsanlarının sızmaya çalıştığı bankacılık bilgileri ve diğer kullanıcı bilgileri gibi hassas verilerin üçüncü şahıslar tarafından ele geçirilmesini önlemek için firewall işlemleri aktif hale getirilmelidir.
Yazı İçeriği
Güvenlik Duvarının Önemi Nedir
Firewall sistemleri, yazılım tabanlı ve donanım tabanlı olmak üzere iki kısımda ele alınabilir. Yazılım tabanlı güvenlik duvarı, istemci ve sunucu kapsamındaki işletim sistemlerine kurulur. Tek ağ üzerine kurulduklarından dolayı da genellikle bireysel bilgisayarlarda tercih edilmektedir. Donanım tabanlı güvenlik duvarları ise sadece firewall cihazları ile çalışmaktadır. Büyük yapıdaki şirketlerin ağ güvenlik sistemlerinde daha fazla görülen bu sistem sayesinde güvenlik en iyi biçimde sağlanabilir. Yazılım tabanlı ya da donanım tabanlı fark etmeksizin güvenlik duvarları bütün sistemler için aynı öneme sahiptir. İnternetten üçüncü şahıs kişilerden gelebilecek herhangi bir saldırı ya da tehdite karşı oldukça pratik yöntemlerden biridir.
Firewall Türleri
Yapılarına göre ve mimarisine göre olmak üzere iki farklı alanda firewall türleri ile karşılaşmak mümkündür. Kişisel bilgisayarların, şirketlerin ve kurumların güvenliğini üst seviyelerde sağlamak, siber saldırılara karşı korumak ve bilgisayarların asıl amaca yönelik olarak kullanımını sağlamak amacıyla gerekli olan firewall yapıları kendi içerisinde bahsettiğimiz türlere ayrılmaktadır. Yapılarına göre firewall sistemleri donanımsal ve yazılımsal olarak iki farklı türe daha ayrılır. Mimarisine göre firewall türleri ise kendi içerisinde Devre Seviyesi Firewall’lar, Dinamik Paket (Durum Denetimli) Filtre Firewall’lar, Statik Paket Filtre Firewall’lar, Melez (Hibrit) Firewall’lar ve Proxy Destekli Firewall’lar olmak üzere çeşitlere ayrılmaktadır.
Firewall yapıları kendi aralarında çok çeşitlilik gösterse de genel çerçevede tek bir amacı karşılamak amacıyla tercih edilmektedir. Çünkü güvenlik duvarları, şirket, kurum ya da bireysel olarak tercih edilen bilgisayarların siber güvenlik tehditlerine karşı en iyi önlemi alan yapılar olup çok fazla kullanılmaktadır.
Firewall Nasıl Çalışır
Güvenlik duvarı desteği alarak bilgisayarlarının güvenliğini sağlamak, şirket verilerini daha korunaklı hale getirmek ve neticesinde daha verimli bir sonuç elde etmek isteyenler firewall nasıl çalışır sorularını da sormaktadır. Güvenlik duvarı, veri transferi mekanizması üzerinde koruma katmanı ekleyerek yetisi olmayan, sahte ya da tanınmayan kaynaklar üzerinden transfer edilmeye çalışılan herhangi bir ağ trafiğini otomatik olarak engellemektedir.
Bu yöntem sayesinde bilgisayar korsanlarının ilgili bilgisayar ya da internet bağlantısı bulunan cihazlara sızması engellenmektedir. Güvenlik tarafındaki en önemli unsurlar arasında güvenli ve tehlikeli trafikler arasında ayrım yapmak, erişimleri kontrol etmektir.Firewall tarafından ele alınan işlevlerden bir kaçı şunlardan oluşmaktadır:
- Gateway savunması,
- Tanımlı olan güvenlik ilkelerinin yürütülmesi,
- DMZ ve internet gibi güvenlik ağı üzerindeki etkinlikleri ayırma,
- Dahili olan ağ adreslerinin (NAT) örtülmesi ve korunması,
- Etkinlik ve uyarıları özetleme
Yazılımsal Firewall
Yazılımsal firewall, bilgisayarların arka planında çalışmakta olan programdır. Ev kullanıcılarının kullandığı bireysel bilgisayarlar için popülerdir. Yazılım güvenlik duvarı üzerinden sadece bir sistem ya da ağ korunabilir. Bundan dolayı ağ birden fazla sistemden meydana geliyorsa her biri için yazılım güvenlik duvarını yüklemeniz gerekmektedir.
Donanımsal Firewall
Donanımsal firewall tüm ağların korunmasını sağlayan güvenlik duvarı yapılarından biridir. Şirketler kapsamınca kablo modem ya da DSL gibi geniş bant yapısına sahip olan işletmeler için uygun bir güvenlik duvarı yöntemidir.
Firewall çeşitleri arasında sizler de ilgili sisteminize uygun türlerden birini tercih ederek sisteminizin güvenliğini üst seviyeye çıkarabilir ve olası tehlikelere karşı daha da korunaklı hale getirebilirsiniz.