Yazılımın en temel taşı olan programlama dilleri, birçok farklı işlev için onlarca programlama dilleri bulunmaktadır. Önemli olan hangi programla dilini seçecek olmanız. Profesyonel, üst düzey yazılımcılar genel olarak programlamaya başlarken öğrendikleri dilleri kullanmayı, kendilerini bu dilde geliştirmeyi tercih ederler. Web tasarımcılar, mühendisler, web analizi ile ilgilenenler ve birçok iş dalı bu programlama dillerini kullanıyorlar. Ancak bazı programlama dilleri var ki dünya da çok fazla rağbet görüyor. Web tasarımcılar, mühendisler, web analizi ile ilgilenenler ve birçok iş dalı bu programlama dillerini kullanıyorlar. Web sitesi tasarlamak dan uygulama yapımına kadar birçok alanda kullanılan bu dillerin en popüler olanlarını derledik.
Yazı İçeriği
PYTHON
2020 yılının en popüler programlama dilidir. Her ne kadar şu sıraları biraz popülerliğini yitirse de listemizin olmazsa olmazlarındandır. Python öğrenim kolaylığı ve geniş uygulama yelpazesi ile dikkat çekmiştir. Ayrıca Youtube, Instagram ve Pinterest gibi dünyada çapında popülerleşmiş uygulamalarında Python ile yazıldığını es geçmemek gerek.
Python Özellikleri
- Tutarlı söz dizilimine sahip açık kaynak kodlu programlama dilidir.
- C ve C++ dilleri ile birinci sınıf entegrasyon sistemine sahiptir.
- OOP özellikleri ile sınıflar ve nesneler oluşturulabilir, kullanılabilir.
- Karmaşık uygulamaları ölçeklendirilebilir.
- Dünya üzerinde birçok yapay zekanın çalışması Python ile sağlanmıştır.
- Python, sürekli geliştiren bir ekibi bünyesinde barındırır.
- 2020 ABD verilerine göre, en çok gelir elde edilebilen programlama dilidir.
- Eksilerinden bahsedecek olursak; bellek olarak büyük bir oran kullanır. Veri tabanı erişimi bazı teknolojilere göre daha az gelişmiştir. Mobil bilgi işlem için uygun değildir.
JAVA
Bir diğer popüler programlama dili de Java’dır. Mobil programlama konusunda büyük popülerlik yakalayan Java bu popülerliğini günümüzde devam ettirmektedir. Android işletim sisteminin yanı sıra veri tabanı uygulamaları, masaüstü PC uygulamaları ve dahası için uygulama yazmak için uygundur. Bunun yanı sıra Twitter, Linkedin, Amazon gibi dev siteler Java programlama dili ile yazılmıştır.
Java Özellikleri
- Yüksek kalitede kod derleme ve durağanlık sunar.
- Otomatik bellek ayırma ve gereksiz olan özellikleri silme özelliğine sahiptir. Böylelikle çok fazla yer kaplamaz.
- OOP destekler.
- Çoklu kullanım özelliği vardır ve işletim sistemleri arasında taşınabilir.
- Windows, Linux, Mac işletim sistemlerinde kolaylıkla kodlanabilir.
- C ve C++ dillerinin beğenilen özellikleri Java’da görülmektedir.
- Çevrimiçi kullanırsa, uygulamaların bir tarayıcıdan indirilmesine ve kullanılmasına izin verilir. Böylelikle Java’ya tanımlı olmayan bir özellik kullanılabilir.
- Karmaşık bir yapıya sahip olmadığından dolayı öğrenmesi çok kolaydır. İş başvurularında da Java bilmek, adayları bir adım öne taşır.
- Kurumsal Yazılım Geliştirme konusunda rakipsizdir. Google Play Store’da bulunan çoğu uygulama Java diliyle yazılmıştır.
JAVASCRIPT
JavaScript diğer programlama dillerine nazaran ilk çıktığı zamanalar da popüler olmamış, aksine o zamanlarda yetersiz bulunmuş hatta bir dönem alay konusu bile olmuş. Bunun nedeni ise üreticisi tarafından sadece 10 gün gibi kısa bir zamanda hazırlanmış olması. Üst düzey ve dinamik bir dile dönüşmesi ise yıllar sürmüştür. Günümüzde ise birçok kullanıcının vazgeçilmezi olmuştur.
JavaScript Özellikleri
- Öncelikle belirtmemiz gerekiyor ki, Java ve JavaScript adından dolayı benzer ya da birbirinin devamı gibi görünse de alakalı değillerdir.
- Diğer programlama dilleri ile uyumlu olarak çalışmaktadır.
- Bir istemci tarayıcısının içinde çalışır. Sunucu yerine bilgisayardaki komutları işleyen istemci tarafından çalışır. Ayrıca bu işlemci tarafı çok hızlıdır.
- Derleme ihtiyacı duyulmadığı için web tarayıcısında hemen çalışabilir.
- Veri doğrulama özelliği bulunur.
- Birçok programa erişim imkânı tanır.
- Çok büyük bir destek ekibi ile desteklenir.
- Çok çeşitli eklentilere sahip olmasını özelliklerini arttırır.
JavaScript’ in birtakım olumsuz özellikleri de bulunur.
- Yalnızca bir kod hatası bile tüm JavaScript kodunun web sitesinde oluşmasını engeller.
- Çoklu kullanıcı özelliği yoktur. Yalnızca tek bir kullanıcıyı destekler.
- Hata ayıklamada eksiklikler vardır. Kodlardaki hatayı bulmak biraz zor olabilir.
- JavaScript kodu kullanıcılar tarafından görülmektedir. Bu durum bazı güvenlik açıklarının oluşmasına neden olur.
C ve C++
C programlama dili C++’a ile aynı temel söz dizilimine sahip olsalar da farklı programlama dilleridir. C 1973 tarihinde geliştirilmiş, geliştirildiği tarihten günümüze kadar popülerliğini kaybetmemiş bir dildir. Ayrıca birçok yazılımcı C’nin ilk öğrenilmesi gerektiğini savunur.C++ ise; çok hızlı ve kararlı olmasından dolayı diğer programlama dillerine göre daha üstündür. Her ne kadar yazılımcılar arasında en karmaşık dil olduğu vurgulansa da veri yapıları, aritmetik işlemler ve algoritmalar için hazır şablonları bulunduğundan kullanım potansiyeli yüksektir.
C ve C++ Özellikleri
- C, tüm programlama dillerini etkileyen bir dildir.
- C, engellenen ve gizlenen nesnelere diğer programlama dilleri aracılığıyla erişmeyi kolaylaştırır.
- C ve C++, karmaşık programlama dillerinin temelini oluşturur. Diğer bir deyişle, C ve C++ dillerini tam anlamıyla öğrendiğinizde diğer programlama dillerini daha rahat kavrayabilirsiniz.
- C ve C++, sistem donanımına yakın çalışmaktadır.
- Her iki dille de verimli programlar ortaya çıkarılabilir.
- C ve C++, çoğu programlama dilinden çok daha hızlı bir işleyişe sahiptir.
C ve C++ olumsuz özellikleri;
- C ve C++, bellek taşması ve bellek bozulması sorunlarına yol açabilir.
- Karmaşık diller olduğu için programlamaya yeni başlayanlar için önerilmez ancak her programcı bilmelidir.
- Çöp toplama ve dinamik bellek ayırma bulunmaz.
PHP
Diğer bir popüler dilimiz olan PHP, genel olarak veri tabanlarıyla etkin bir şekilde çalışarak dinamik web siteleri oluşturmak için kullanılan bir dildir. Ancak sadece uygulama veya web sitesi oluşturmak gibi özel bir kullanım amacı yoktur. Dünyaca ünlü Facebook da PHP altyapısı ile çalışır.
PHP Özellikleri
- PHP ile kolayca web siteleri oluşturulabilir. Öğrenmesi oldukça kolaydır.
- Nesneye yönelik ve fonksiyonel programlama paradigmalarını destekler.
- Üst düzey hata ayıklama seçeneği sunar.
En İyi Programlama Dilleri Özetle;
Yukarıda 2020 yılının en popüler programlama dillerini sizler için derledik. Programlama ile uğraşan herkes mutlaka bu dillerden birini kullanır. Ama unutmayın ki Python, Java, JavaScript, PHP, C ve C++ alanında tek değildir. SQL, Bash/Shell, Go ve daha birçok programlama dili bulunur. Kullanıcıda programlamaya başlamak isteyen bu dillerden alanına en uygun dile seçerek öğrenmeye başlayabilir ve bu dilde kendini geliştirebilir.Amerika verileri bu dillerden herhangi birinin yıllık gelir potansiyelinin yüksek olduğunu öne sürüyor. Bu dilleri öğrenmek için çeşitli kurslar bulunurken internetten online veya potansiyelinize göre çeşitli öğretici programlar ile de öğrenmek mümkündür. Bununla beraber bazı üniversitelerin mühendislik bölümlerinde bu dillerden bazıları öğretilmektedir.