Yazı İçeriği
E-Ticaret Siteleri ve Hukuki Durum
E-Ticaret ve Teknoloji
Teknolojinin gelişmesi ile ticaret de gelişmiş ve değişmiş, e-ticaret dediğimiz internetten ticaret de büyük oranda artmıştır, öyle ki günümüzde ticaretin yarısına yakını internet üzerinden ilerlemektedir.
Hayatımızı düzenleyen Hukuk düzeni de, bu değişimlere yeni adaletli kurallar getirmekte olup, e-ticaret hukuku ismini verebileceğimiz bir hukuk dalı ortaya çıkarmıştır.
E-Ticaret ve Hukuki Düzenlemeler
E-ticareti düzenleyen hukuki mevzuatların başında “6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” gelmektedir. Bunun yanında “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun” da elektronik ticaret ile alakalı düzenlemelere sahiptir.
Bunların yanında tali olarak “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu”, “5651 Sayılı Kanun” da e-ticaret hakkında düzenlemelere sahiptir.
Kanunların yanında Yönetmelikler ve Tebliğler de e-ticaret için önemli hukuki düzenlemeler içermektedir. Bu kapsamda “Elektronik Ticarette Hizmet Sağlayıcı ve Aracı Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik “ , Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ” , “Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ” ve “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği” de çok önemli hukuki düzenlemelerdir.
E-Ticaret ve Hukuk
E-Ticaret siteleri, Kanunlara göre “Hizmet sağlayıcı” konumundadırlar. Bu etiketin verdiği de birçok sorumluluk mevcuttur. Sebebi ise internet üzerinden yapılan alışverişlerin güvenli ve seri şekilde yapılabilmesidir. Nasılki normal alışverişlerde birtakım kurallar mevcut, burada da uzaktan olmanın verdiği farklı sorumluluklar olacaktır.
Hukuki açıdan bu sorumluluklar hem avantajlar hem de dezavantajlar verebilmektedir.
Sonuç
Bahsettiğimiz mevzuatlarda birçok yükümlülük ve kıstas mevcuttur. Diğer yazılarımızda e-ticaret sitelerinin ve sahiplerinin bu sorumluluklarına ve dikkat edilmesi gerekilen hususlara değineceğiz ve site sahiplerinin az da olsa bilgiye sahip olmasına katkıda bulunacağız.
Yazar: Av. Ali ERŞİN / Hukuk ve Bilişim Dergisi