DNS, günümüz internet dünyasının vazgeçilmezleri arasındadır. DNS Nedir derseniz, kelime anlamı Alan Adları Sistemidir. İnternet dünyasının telefon rehberi diyebiliriz. Yani nasıl oluyor derseniz her kullanıcının kendine ait bir telefonu olduğu gibi bir bilgisayara sahiptir. Telefonlarda gerekli olan şey telefon numarası iken PC’lerde bu durum IP olarak yerini almaktadır. Bu sayede tarayıcıya yazılan IP adresleri ile ulaşım sağlanmaktadır.
DNS, internet dünyamızı, sanal ortamımızı bölen ve isimleştiren bir ağ sistemidir. İnternet ağının her birinde kişisel IP adresi bulunmaktadır. Google, Hotmail, Facebook, Apple gibi pek çok internet ağının farklı farklı IP adresleri bulunmakta ve bu IP adreslerini hatırlamak çok zordur. DNS’i kullanmıyor olsaydık kullanılan bu servis ağlarının IP adreslerini ezberlemek zorunda kalacaktık. Bu durum erişim zorluğu çekmemize neden olacaktı.
Yazı İçeriği
DNS’in Kullanım Amacı Nedir?
DNS isim çözmek için çözümleyici sistemler kullanmakta. Bu isim çözücüler IP adreslerinin yerini bulmak için kullanılmaktadır. Çözümleyicilerden birinde bir sorun çıkarsa yedek çözümleyici ortaya çıkmaktadır. Kullandığınız tarayıcıya isim yazdığınızda karşılığını ilk işletim sistemine sorar cevap alamadığından bir sonraki iş olan modeme sorar ve DNS’ye sunucularına kadar bu sorma işlemi devam eder. DNS veritabanında karşılık bulursa IP cevap olarak döner.
Neden DNS Değiştirilir?
İnternet kullanımları her ülkeye göre ayarlanmıştır. DNS sunucularına işlemler yapılarak IP adreslerine göre ayarlandı. Zamanla bu adlar yerini ‘.com, .edu, .gov’ ayrılmaya başladı. Sonradan da uzantılarda değişimler görülmeye başlandı.
DNS sistemleri arama motorunda aranan bir şeyi saniyeler içerisinde görüntüleyen ve alt yapısında IP adreslerini tutan bir sistem kurmuştur.
DNS ayarları bazı durumlarda sunuculara geç döner bu gibi durumlarda farklı DNS sunucularını kullanmak isteriz. Bu gibi durumlarda DNS adresinizi değiştirmeniz gerekir. Tercih ettiğiniz DNS sunucusunun daha hızlı ve güvenilir olanlarını tercih etmelisiniz.
DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?
Tarayıcınızdan, işletim sistemi ve modeme kadar DNS değiştirip kullanabilirsiniz.
Windows 10 İşletim Sisteminde DNS Değiştirme Ayarları
Windowslarda DNS işleminde adresinizi değiştirmeni kolay olacaktır. Ekranın sağ alt kısmında bulunan, “Ağ ve internet ayarları” ögesini açın. Sonra “ Bağdaştırıcı seçeneklerini değiştir” kısmına tıklayın. Ekranınıza “Ağ Bağlantıları” çıkacaktır. Kullanılan Wi-fi seçilerek özelliklere tıklanır. Ağ protokolleri karşınıza çıktığında arasından TPC/IPV4 yerine tıklayarak açınız. Açılan kısımda DNS adres kısmını aktif hale getirin. Aşağıdaki DNS adresini kullan aktif hale getirilir. Bu iki yere DNS adresinizi yazın tamam tuşuna basarak kapatın.
Linux Ubuntu 18.04 İşletim Sisteminde DNS Değiştirmek
Ubuntu 18.04’te DNS değiştirmek için ilk yapmanız gereken, /etc/network/interfaces dosyalarını düzenlemektir. Metin editörleri olan Nano veya Vi dosyalarını açarak DNS ayarlarına ulaşabilirsiniz. Eth0 ağ bağdaştırıcılarını ifade eder ve karşınıza çıkarsa IP yapılandırmayla DNS ayarları karşınıza çıkacaktır.
Linux işletim sisteminde IP adresiniz, Ubuntu ’ya DHCP ortaklığını otomatik verirse bu dosyada IP adresi yer almayacaktır.
İPhone DNS Değiştirme Ayarları
İPhone işletim sistemi olarak kullandığı IOS sisteminde DNS değişiminde tek girişlik DNS kutularında ara boşluğu bırakmadan virgül kullanarak iki tane DNS adresi girmektedir. DNS değiştirmek istediğinizde yapmanız gereken ayarlar kısmına gelerek, Wİ-Fİ seçin. Wİ-Fİ kısmında yer alan “i” ikonuna tıklayınız. DHCP sekmesinin altındaki DNS kısmında gelip, iki DNS arasına boşluk bırakmadan sadece virgül yardımıyla 8.8.8.8,4.4 olarak yazınız.
Android İşletim Sisteminde DNS Ayarları
Android cihazlarda DNS adresinizi değiştirmek için ayarlar kısmına geliniz. Wİ-Fİ açınız. Bağlı olunan Wİ-Fİ’yi seçerek ağı değiştire tıklayın. Ekrana gelen “Statik” seçeneğini işaretleyin ve DNS ayarlarına elinizle girin sonra kaydedip çıkınız.
MacOSX İşletim Sisteminde DNS Ayarları
Apple PC’lerde işletim sistemi MacOSX üzerinden DNS değişimi yapabilirsiniz. Menüden “Sistem Tercihleri” sekmesine tıklayın açılan kısımdan “Ağ” menüsüne girin. Bağlantı yaptığını bağlayıcıyı seçip, ileri düzey butonuna tıklayın. Birincil ve ikincil DNS adresinizi yazıp çıkmanız DNS ayarlarını aktif şekilde çalıştıracaktır.
Güncel DNS Sunucuları Nelerdir?
DNS sunucu seçerken en bilindik olmasıyla beraber diğer seçenekte en güncel olanı seçmek güvenli bir DNS sunucusunu tercih edebilirsiniz. Daha çok bilinen DNS’ler 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 adresleridir.