DHCP sunucusu(Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü), ağdaki bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar veya IOT gibi cihazlara otomatik olarak IP adresleri, ağ maskeleri, ağ geçitleri ve DNS adresleri atamak için kullanılan bir protokoldür.
Ağda bulunan cihazların ağınıza bağlanarak diğere cihazlarla iletişim kurup internet bağlanabilmesi için bazı gereksinimler vardır.
- Ip adresi
- Alt ağ maskesi
- Ağ geçidi
- Dns sunucu adresi
- Wıns sunucu adresi
Her cihazın kendine ait ıp adresi bulunur iletişim kurulabilmesini sağlayan benzersiz bir IP Adresi tanımlanır ve ağ bağlantısı kopana kadar o cihaza aittir. DHCP protokolünden önce ağ yöneticileri dahil olacak cihaz için manuel şekilde ağ geçidi, ip adresi ve alt ağ maskesi tayin etmek zorundaydı. Ancak DHCP protokolü sayesinde ağ yöneticilerinin işleri daha kolay bir şekil hal alarak yüzlerce cihazdan oluşan ağların yönetimi daha kolay bir hal almıştı.
DHCP Sunucusu Nedir?
DHCP protokolünün (ağ cihazlarına IP adresleri ve ağ geçitleri gibi gereksinimleri sağlayan) bu işlemi otomatik olarak gerçekleştirmesini sağlayan sisteme DHCP sunucusu denir. DHCP sunucuları XDSL modemler firewall cihazları , Akıllı Swichler, Windows işletim sistemleri gibi cihazda ve işletim sistemlerinde bulunmaktadır.
DCHP Sunucusu Nasıl Çalışır?
Gerekli gereksinimler karşılandıktan sonra DCHP sunucusu ağınıza erişen her cihaz için benzersiz bir ip adresi tanır. Bu ip adresinden sonra ağınızdaki her cihaz için diğer cihazlarla iletişime geçer ve internete bağlanabilmesini sağlar.
Ağınıza dahil olan cihaz ilk önce DHCP sunucusu ile iletişim haline geçer ve istek mesajını alır. İstek mesajları DHCP sunucusu tarafından tüm ağa Broadcast yapılarak daima iletilmektedir. DHCP sunucusunun ilettiği mesajı kabul eden cihaz, ağa dahil olmak için DHCP sunucu havuzundan ip adresi alması gerekir. İp adresi DHCP sunucusu aracılığıyla istemciye iletilir.
Ağa dahil olmak isteyen cihaz DHCP sunucusuna istek mesajını ileterek ip adresini kabul eder daha sonra istemci cihaz DHCP sunucusunun göndermiş olduğu ip adresi yoluyla ağınıza dahil olur.
DHCP Protokolünün Görevleri
DHCP sunucusu bir ağ içerisinde IP adreslerinin dağıtım için hızlı, yönetim imkânı sunan bir protokoldür. DHCP sunucusu cihazdaki varsayılan ağ geçidi ve DNS sunucusu bilgilerini alt ağlara bölmek için de kullanılır. lP çakışması sorunu gibi birçok sorunun üstesinden gelir. DHCP sunucusu ile ayar yapmadan istemci cihazlarınızı otomatik yönetmiş olurusunuz.