BIOS Nedir? Ne İşe Yarar? Ayarları Nasıl Yapılır? Bilgisayarınızı ilk açtığınızda çalıştırılan bir dizi ürün yazılımı kodu olan BIOS (Basic Input Output System), giriş ve çıkış aygıtlarını kontrol ederek sistemin açılmasını sağlar. Ayrıca kalıcı bir yazılım olup ROM bellekte saklanır.
BİOS anakartın üzerindeki bileşenleri belirleyip başlatmak gibi pek çok özelliğinin kullanılmasını sağlamaktadır. Kendine has görevleri bulunmaktadır ve bu görevlerden bir tanesinin yapılamayacak duruma gelmesi halinde bilgisayarın çökmesine neden olur. Bilinmeyen sitelerden temin edilen programların bilgisayara doldurulması Bios programları konusunda hasar verici noktadır. TPK Medya
BİOS Ayarı Nasıl Yapılır?
Bios ayarları yapmak için, kişilerin bilgisayar açılışında F10, F2 ve DEL tuşları ile BİOS sayfasına girebilmeleri gerekmektedir. Ekrana ulaşım, bilgisayardan bilgisayara ve kullanılan mekanizmaya göre değişiklik gösterir. Menüdeki ayarları değiştimek için klavyedeki “+” ve “-” tuşları kullanılır ve ayarlama işlemleri tamamlandıktan sonra çıkış (Exit) kısmında ayarlar kaydedilerek çıkış yapılır.
Piyasada kullanılan en yaygın kullanılan bios markaları:
- Phoenix
- AMI
- Award
şeklinde sıralanabilir.
Yazı İçeriği
BIOS MENÜLERİ NELERDİR?
- STANDARD CMOS SETUP
- BIOS FEATURES SETUP
- CHIPSET FEATURES SETUP
- INTEGRATED PERIPHERALS
- POWER MANAGEMENT SETUP
- PNP/PCI CONFIGURATION
- LOAD BIOS DEFAULTS
- LOAD SETUP/PERFORMANCE DEFAULTS
- SUPERVISOR PASSWORD
- USER PASSWORD
- SAVE & EXIT SETUP
- EXIT WITHOUT SAVING
BIOS İşlevleri Nelerdir?
BİOS ile birçok işlem gerçekleştirilebilir. En önemli işlemlerinden biri de format atma işlemidir. Bunlardan en önemlisi birçok kez işimize yarayacak olan format atma işlemidir. Format atmak haricinde BIOS, başlangıçta RAM, ekran kartı gibi donanımları açılışta (BOOT) test eder ve düzgün çalıştıklarından emin olur. Herhangi bir donanımda işlevsel bir problem varsa olduğu takdirde bilgisayarın başlatılmasını durdurarak bilgisayarın hatalı bir şekilde başlamasından kaynaklı oluşabilecek zararları engellemiş olur. Aynı zamanda donanımların kullanacağı voltaj düzeyleri de yine ayarlar. Donanımların frekans ayarlarını yapar. Kullanılmayan donanım parçalarını kapatmamıza imkân sağlar.