Yazı İçeriği
BİLGİSAYAR VİRÜSÜ NEDİR?
Bilgisayar Virüsü , bilgisayarınıza, programlarınıza ve dosyalarınıza farklı şekillerde zarar verebilen ve bunların düzgün çalışmasını engelleyen bilgisayar programlarıdır. Virüsler kendilerini çoğaltabilir, e-posta yoluyla başkalarına gönderebilir ve herhangi bir durumda veya tarihte kendilerini aktif yapabilir aktif yapabilir.
Bilgisayar virüslerinden korunmaya yardımcı olmak için güncellemeler ve antivirüs araçları ile bilgisayarınızı güncel tutmalı, en son tehditlere dikkat etmeli, bilgisayarınızı yönetici yerine standart kullanıcı olarak çalıştırmalı ve internette sörf yaparken, dosyaları indirirken ve ekleri açarken bazı temel kurallara uygun hareket etmeniz gerekmektedir.
Bilgisayarınıza virüs bulaşmışsa, virüsün türü ve bilgisayarınıza bulaşmak için kullandığı yöntem, virüsü temizlemek ve daha fazla bulaşmasını önlemek kadar önemlidir.
VİRÜSLER NASIL BULAŞIR?
Bilgisayar Virüsü internetten en kolay bulaşan virüslerdir. İnternetten indirdiğiniz dosyalar, ziyaret ettiğiniz siteler, aldığınız e-postalar, e-postalara eklenen dosyalar veya programlar, aldığınız disketler, CD’ler, flash diskler vb. gibi donanım araçlarına kayıtlı programlar virüs içerebilirler.
VİRÜS ÇEŞİTLERİ
Dosya Virüsleri:
Bu virüsler aslında programların kendisine denilmektedir. Program virüsleri, çalıştırılabilir programlar, genellikle .com ve .exe uzantılı program dosyalarını etkilemekte ve o dosya silindiği anda virüs de harekete geçmektedir. Virüslü program her çalıştırıldığında virüs kendini diğer programlara kopyalayarak çoğalırlar.
Malicious Software
Bilgisayar virüsleri çeşitleri arasında yer alan Malicious Software, bilgisayar sistemlerine zarar vermek, bilgi çalmak veya kullanıcıları rahatsız etmek gibi amaçlara yönelik oluşturulan yazılımların ismidir. Yazıldığı dil bakımından basit kodlar halinde olabileceği gibi software- scumware olarak da görülebilir ve birçok farklı dosya türü içinde taşınabilmektedirler.
Exploit –Sömürme
Program açıklarını bulan kötüye kullanan bu kötü amaçlı yazılım, şifreleri ele geçirerek sistemler hakkında bilgiler elde edilebilinirler. Olağan çalışma düzenini olumsuz yönde etkiler ve sisteme dışardan kod göndererek sistemi normal olarak çalıştığına ikna ederler. Böylece sistemi normal şekilde çalıştığına ikna ettiği için girişte izin almasına gerek kalmaz.
Keylogger Tuş-Kayıt
Keylogger sizin klavyeden yaptığınız her vuruşu kaydeder ve bu kayıtları kişisel bilgilerinizi çalmak isteyen kişilere gönderir. Keylogger, uzak bilgisayara kendi kurulumunu gerçekleştirir ve kendini hiç belli etmeden çalışmaya başlayan bu kötü yazılımda programlanan verileri hackera iletir. Tüm klavye hareketlerini ara hafızasına kaydeder ve transfer eder. Bu yolla sizin e-mail şifreniz, kredi kartı numaranız gibi hayati önem taşıyan bilgileriniz çalarak ciddi anlamda zarar neden olabilirler.
Rootkit- Kök Kullanıcı Takımı
Benzerlerinden farklı olarak Rootkit, işletim sisteminde varlığını gizlice sürdüren bir program veya programlar grubudur. Hangi sistemde bulunuyorsa burada varlığını gizler amacı yayılmak değildir. Geçmişte bilgileri saklamak için varlığını sürdürse de kötü niyetli kullanımına da rastlamak mümkündür.
Spam –Yığın Mesajlar
Bilgisayar Virüsü iletişim ağlarında yaygın şekilde görülen e-posta, telefon, faks gibi elektronik ortamlarda çok sayıda alıcıya aynı anda gönderilen gereksiz veya uygunsuz iletiler genel adı spam olarak tanımlanabilir. En yaygın spam türleri olan ilanlar, reklamlar sıklıkla spama düşmektedir.
Özellikle maillerde yaygın görülmesinin nedeni, düşük maliyetli ve hızlı iletilen bir yapı olduğundan bu iletişim şeklinde kimlik denetimi, güvenlik gibi durumların göz önünde bulundurulmamasıdır. Yığın ileti yalnızca e-posta ile sınırlı değildir. ICQ, Jabber, MSN gibi hızlı mesajlaşma servislerinde, usenet haber gruplarında, web arama motorlarında web günlüklerinde (bloglarda), fakslarda, cep telefonlarında da kullanıcının karşısına çıkabilmektedir.
Truva Atı -Trojen Horses
Truva atı, sistemde kullanıcının haberi olmaksızın arka planda gizli olarak bir takım işlemler gerçekleştiren programlardır. Virüsler yapı itibarıyle kendilerini başka yerlere kopyalama, yani Truva atı bulaştırma özelliğine sahiptirler. Kullanıcı kendisine gönderilen e-posta ekini tıkladığında veya ücretsiz programı indirdiğinde, içine gizlenmiş olan kötü amaçlı yazılım kullanıcının bilgisayar aygıtına aktarılır, içeri girdikten sonra, kötü niyetli kod, saldırganın gerçekleştirmesi için tasarladığı görevi ne olursa olsun yürütebilir.
Worms- Solucan
Solucanların yayılması ve bulaşması için insan yardımı gerekmez. E-posta programlarındaki zayıf taraflar gibi ağ güvenlik açıklarından faydalanan solucanlar, sürecin yeniden başlandığı yeni sistemlere virüs bulaştırma umuduyla kendisinin binlerce kopyasını gönderebilir. Bir dosyaya gizlenmeden bilgisayara bulaştığı için tehlikelidir
Tarayıcı Ele Geçirme- Browser Hijacking
İnternetteki sitelerin ziyaretçi sayılarını artırmak kendi web sitelerindeki reklamların yüksek görüntülenme rakamlarına ulaşmasını sağlamak amacıyla için hazırlanmış bir kötü yazılımdır. Bu şekilde reklamlardan fazla kazanç amaçlanır. Bu casus programın yerleşip yerleşmediğini anlamak için arama sayfası sizin istemediğiniz bir şekilde değişmesi temel alınabilir.
Tuzak Kapanları -Trap Doors
Tuzak kapısı bir sistemin yazılımını yapan kişi tarafından, yazılımın içine gizli bir şekilde yerleştirilen bir virüstür. Bu programın çalıştığı bilgisayara veya bu donanımın bulunduğu bilgisayara virüsü yerleştiren veya bundan haberdar olan kişinin, uzaktan erişim ile ulaşılması muhtemeldir.
Ekran-Kayıt Screenlogger
Fare ile ekranda bir noktaya tıkladığınızda ekranın tamamının ya da küçük bir bölümünün o anki ekran kaydını yapan kötü amaçlı yazılım türüdür. Ekranın resmini çekerek bunları internet ortamında sabit bir adrese iletir.
Casus -Spyware
İnternette dolaşırken ziyaret edilen sitelerde tuzak pencerelere tıklanmasıyla bilgisayara kurulan yazılımlardır. Bilgisayarın kendi virüs koruma programının olması bu açıdan önemlidir.