Ebu Ziya Tevfik Sk. No:16/4 Çankaya/Ankara
+90 551 123 9331

Alan Adı (domain) Süresi Dolduktan Sonra Ne Olur?

Bir Alan Adının Süresi Dolduktan Sonra Ne Yapılmalıdır?

Alan adı dediğimiz kavram site adresi anlamına gelmektedir. Site sahibi satın aldığı tarihten itibaren bir yıl geçerli olacak şekilde alan adına sahip olacaktır. Alan adı kaydedildiği tarihten itibaren belli bir süre boyunca “kiralanmış” olmaktadırlar. Kiralama süresi son bulduğunda ise kullanım işleminin devam etmesi için yenileme ücretinin ödenmesi gerekmektedir. Alan adlarının bir yıl süre boyunca devam ettiğini unutmamak gerekir. Aksi takdirde sahip olduğunuz alan adı boşa düşecektir ve bu alan adını başka birisi kiralayabilecektir.

TPKmedya
Kurumsal Web Sitesi Tasarımı

Bir Alan Adının Süresi Dolduktan Sonra Ne Yapılmalıdır?

Genellikle alan adınızı almış olduğunuz hosting şirketleri sitenizin kapanmaması ve alan adınızın boşa düşerek başka kullanıcılar tarafından alınmaması için kiralama süresinin bitimi yaklaşmadan önce sizlere birkaç defa hatırlatma mesajları gönderecektir. Bu süreçte yapılacak olan en iyi davranış alan adınızın kullanım süresi bitmeden önce yenileme işlemini halletmektir. İnternet ağı, web siteleri adları ile değil, IP adresleri kapsamında tanımlamaktadır. Bu sebeple sitelerin depolanmış olduğu web sunucuları bulunmaktadır. Bu sunucular alan adlarını IP adreslerine çevirebilmek için ise bir alan adı sistemine (DNS) gereksinim duymaktadır.

Alan Adları Ne Zaman Boşa Düşer?

Alan Adları Ne Zaman Boşa Düşer? Kiralanmış bir alan adına tanınmış olan süre bitene kadar geçeceği aşamalar şöyledir; kaydedilebilir, yenilenmiş, süresi dolmuş, kefaret, silme bekleniyor gibi aşamalardan geçmektedir. Kiralanma süresi biten domain bir gün içerisinde kayıt operatörü nezdinde devre dışı bırakılır ve alan adı “düşmüş” ya da “süresi dolmuş” olarak damgalanır. Bu olay yalnızca web sitesi için değil aynı zamanda alan adına bağlı olan e-posta hesabının da geçerliliğini yitirmesi demektir. Alan adının süresi dolduktan sonra 45 gün içerisinde standart ücret dahilinde yenileme yapabilirsiniz. Alan adının süresi bittiğinde, yenileme işlemi yapılmadığı sürece farklı bir hosting firmasına transferi söz konusu olmamaktadır.

Süre bitiminden itibaren başlayan 45 günlük sürede yenileme işleminin gerçekleştirilmemesiyle beraber kefaret süreci denen 30 günlük bir süreç daha başlar ve bu süre dahilinde çoğu kayıt şirketi alan adında bulunan bilgileri yavaş yavaş silmeye başlar. Alan adınız internetten tamamen yok edilebilir, bu da bütün ayarlarınızı ve bilgilerinizi tekrardan geri almanızın oldukça pahalıya patlayacağına işaret etmektedir. Kayıt şirketleri, alan adınızı kurtarabilmek için oldukça yüksek ücretler istemektedir. Bu sebeple kefaret sürecine düşmeden yenileme işlemini gerçekleştirmelisiniz. Son olarak ise 30 günlük sürenin bitmesinin ardından beş günlük bir süreç daha başlamaktadır. Bu süreçte ise hiçbir şey yapamazken bilgileriniz de yavaş yavaş silinecektir.

Domain Durum Kodları

Genişletilebilir Hazırlama Protokolü kodları, bir domain adının durumunu belirten kodlara denilmesidir. Her alan adının en az bir tane domain durum kodu bulunmaktadır. Alan adınızın süresinin bitmek üzere olup olmadığını, yetkisiz transferleri ve izinsiz silmelerin önüne geçebilmek için alan adınızın güvenli bir şekilde kilitlendiğini bu kodlarla kontrol edebilirsiniz.

Bu süreçte iki farklı EPP durum kodları bulunmaktadır; Birincisi istemci kodu, ikincisi ise sunucu kodlarıdır. Sahip olduğunuz alan adı için WHOIS araması yaptığınızda iki tür domain durum kodu da görünmektedir. Standartlaştırılmış alan adı kodları ise şunlardır:

  • Ekleme Dönemi: Almış olduğunuz alan adının kayıt süresi boyunca ilk birkaç gününde kullanılan bilgilendirici durum kodudur.
  • Otomatik Yenileme Dönemi: Alan adınızın süresinin bitmesinden itibaren sürenin otomatik olarak uzatılmasıdır.
  • Aktif Değil: Alan adınızın DNS sunucusunda aktifleştirilmediğini gösteren durum kodudur.
  • Oluşturma Bekleniyor: Alan adınızı oluşturma isteğinin işleme koyulduğunu gösteren durum kodudur.
  • Aktif / Ok: Bekleyen işlem ya da yasağı olmayan alan adları için kullanılmakta olan durum kodudur.
  • Yenilenmeyi Bekliyor: Alan adınızı yenileme isteğinizin işleme koyulduğunu gösterir.
  • Transfer Bekleniyor: Alan adınızı başka bir kayıt kuruluşuna aktarma talebinizin alındığını ve işlemin devam ettiğini gösteren durum kodudur.
  • Bekleyen Güncelleme: Alan adınızı yenileme talebinizin işleme koyulduğunu gösterir.
  • Kefaret Süresi: Kayıt kuruluşunun alan adınızı silmek istediğini gösteren durum kodudur.
  • Yenileme Dönemi: Alan adınızın kullanım süresinin kayıt şirketi tarafından yenilendiğini belirten durum kodudur.
  • Sunucu Aktarımı Yasak: Alan adınızın bulunduğunuz kayıt şirketinden başka bir kayıt şirketine aktarılmasının engellendiğini gösteren durum kodudur.
  • Sunucu Güncellemesi Yasak: Alan adı güncellenmesinin engellendiği ve alan adınızın kilitlendiği anlamına gelen durum kodudur.
  • Transfer Süresi: Alan adının başka bir kayıt kuruluşuna transferi esnasında görülen durum kodudur.
  • Müşteri Silme Yasak: Alan adı kaydını silme durumunun olmadığını gösteren durum kodudur.

Özet

Alan adınızın süresi dolmadan yenileme işlemini yapmanız sizi birçok zarardan kurtaracaktır. Alan adı süresi dolduktan itibaren sizlere 45 günlük bir süre daha tanınmaktadır. Bu süre içerisinde siteniz kapalı olacaktır fakat yenileme işleminizi standart ücretler dahilinde yeniden kullanıma aktif hale getirebileceksiniz. Aksi takdirde bu süre içerisinde de yenileme yapmazsanız site bilgileriniz ve bütün ayarlarınız silinecektir. Bu durumdan itibaren ayarları ve bilgileri kurtarmak sizlere çok pahalıya mâl olabilir. Durum kodlarının anlamlarını öğrenerek sitenizin hangi durumda olduğunu öğrenebilir ona göre hareket edebilirsiniz.

Leave A Comment

Mesaj Gönder
WhatsApp Destek Hattı
TPKmedya Destek Hattı
Merhaba🙌😊
HEMEN ARA