Ebu Ziya Tevfik Sk. No:16/4 Çankaya/Ankara
+90 551 123 9331

Php Nedir Php ile Neler Yapılabilir?

Php Nedir Php ile Neler Yapılabilir?, 1994 yılında C programlama dili ile hayatına başlamış olan PHP, uzun haliyle “personal home page” web geliştiricileri tarafından oldukça popüler bir yazılım ve programlama dilidir. Bu haliyle pek bir anlam ifade etmedi, değil mi? Şu an bu web sitesinde bu yazıyı okuyorsanız emin olun bu arka plandaki PHP sayesindedir. PHP neymiş bir bakalım.

Php Nedir, sağa sola veya aşağı yukarı kaydırılan yani dinamik görünümlü web sayfaları ve uygulamaları hazırlamak için geliştirilmiş web tabanını kullanan bir arka plan programlama dilidir.

Her icat gibi, PHP’de Kanadalı yazılımcı Rasmus Lendorf tarafından yapmış olduğu web sitesine “Kaç ziyaretçi geliyor ve en çok nerelere tıklıyorlar?” merakından yola çıkılarak oluşturulmuş ve zamanla insanların benimsemesi ile geliştirilerek herkes kullanabilsin ve faydalanabilsin diye açık kaynak kodlu olarak piyasaya sürülmüş ve hala daha hayatına devam etmektedir.

Açık Kaynak Kodlu olması ile günümüz web dünyasının ihtiyaçlarına yönelik hala daha web geliştiricileri tarafından geliştirilmeye devam eden PHP, zenginleşmeye devam etmektedir. 17 Mart 2022’de son sürümü olan 8.1.4 sürümü yayınlanmış olsa da yeni sürümleri ve eski sürümleri PHP’nin web sitesinden takip edebilirsiniz: https://www.php.net/

PHP Programlama dili, sunucu taraflı yani tüm işlemlerin arka planda yapıldığı(backend) ve hesaplandığı ve kullanıcının yalnızca çıktıyı görüntülediği bir dildir. Ziyaret edilen web sitelerin kullanıcıya sunduğu görüntüler, HTML, Java, CSS gibi yazılım dilleri ile alakalıdır, yani yazının başında da ifade ettiğimiz gibi şu an bu sayfanın görünümü direkt olarak PHP ile ilgili değildir, o arka planda çalışır.

PHP ile Neler Yapabilirsiniz?

Php Nedir PHP ile hemen hemen her şeyi yapabilirsiniz, bu yalnızca bilgi birikiminiz ile sınırlı değil vizyonunuza bağlı olarak değişmektedir. PHP ile istediğiniz şekilde bir web projesi geliştirebilirsiniz. PHP’nin Açık kaynak kodlu oluşu, kolay ve esnek kullanımı, sunmuş olduğu sayısız API ve Framework kaynakları ile istediğiniz gibi projeler geliştirilebilir ve anında canlıya alabilirsiniz. İnternet kullanıcıların hemen hemen her gün kullandığı, Google, Yahoo, WordPress, Tumblr, Canva, Faceook gibi birçok site PHP kullanılarak kodlanmış ve yapılmıştır.

PHP ile yapabileceklerinizi aşağıda listeleyebiliriz, elbette bunlarla sınırlı değildir:

  • Web sitesi içerik yönetim sistemleri kurgulayabilirsiniz.
  • Dinamik web sayfaları dizayn edebilirsiniz.
  • Forum, anketler ve sözlükler oluşturabilirsiniz.
  • Veri depolama sistemleri ve veri depolama yazılımları oluşturulabilir, veri tabanları ile entegre olarak kullanabilirsiniz.
  • JPG, CVS, PDF gibi karmaşık dosya formatlarını okuma, birbirine dönüştürme, düzenleyebilme vb. işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
  • E-ticaret, sosyal medya platformları gibi projeler oluşturabilirsiniz.
  • Web tabanlı uygulama modülleri dizayn edebilirsiniz.

PHP’nin Olumlu Yanları ve Olumsuz Yanları Nelerdir?

Yayında olan her programlama dilinin olumlu ya da olumsuz yanları elbette vardır. PHP’nin olumlu yanlarını listeleyelim:

  • En önemlisi ve herkes tarafından sevilen özelliği ücretsiz olmasıdır.
  • Açık kaynak kodludur. Bu sebeple herkes tarafından erişilebilir ve sürekli olarak geliştirilebilir.
  • Popülerdir, dünyanın en çok kullanılan platformları tarafından aktif olarak da kullanılmaktadır.
  • Kolay kurulumu sayesinde en basit editörle bile yazılıp canlıya alınabilir.
  • Diğer dillere göre çok daha basit bir şekilde öğrenilebilir.
  • Kullanışlı ve işlevseldir. Diğer tüm programlama dilleri ile yaptığınız her projeyi PHP ile kolaylıkla yapabilirisiniz.
  • Oracle, MySQL, MSSQL gibi veri tabanları ile entegre olarak çalışabilir.
  • Birçok dosya formatı ile çalışabilme özelliğine sahiptir.

Peki, bu kadar olumlu özelliğini saydıktan sonra kişiden kişiye değişebilen olumsuz özelliklerini de listeleyelim:

  • Sürüm uyuşmazlıkları yaşanabilir.
  • Güncelleme durumlarında web sunucu ile eş zamanlı derlenmelidir.
  • Kullanıcıların en sık yaşadığı hata olan noktalı virgül (;) hatası oldukça dolambaçlı sorunlara yol açabilir.
  • Birçok yazılım dilinde de yaşanan sorunlardan biridir ama belirtelim yine de yoğun kod bloklarında tepki verme süresi gecikebilir.

Görüldüğü üzere, PHP çok amaçlı ve işlevsel bir programlama ve yazılım dilidir. Açık kaynaklı yapısı ile oldukça popüler olan ücretsiz olan PHP, tüm dünyada yaygın olarak kullanılabilir. Programlama ve yazılıma yeni başlayan kişiler için diğer dillere oranla çok daha basit bir şekilde öğrenilebilir ve profesyoneller için çok daha büyük projelere kapı açabilir.

Görüldüğü gibi PHP dünyasına girmek için hiçbir sebep yok, neler yapabileceğiniz yalnızca hayal gücünüzle sınırlıdır.

Etiketler:  PHP öğrenmek ne işe yarar?, PHP nedir ne işe yarar?, Sadece PHP ile site yapılır mı?, PHP temel programlama uygulamaları nedir?, PHP nedir örnekleri?, PHP nerede çalışır?, PHP yerine ne kullanılabilir?, E-ticaret sitesi ASP mi PHP mi?, PHP kolay mı?, PHP nasıl çalışır?, PHP hangi dille yazıldı?

Leave A Comment

Mesaj Gönder
WhatsApp Destek Hattı
TPKmedya Destek Hattı
Merhaba🙌😊
HEMEN ARA