Artık teknolojinin hızla gelişmesinden ve bu teknolojiye olan ilginin artmasından dolayı, sektörde yeni tanımlar ve kategoriler oluşturulmuştur, front-end ve back-end bu terimlerdendir. Aslında terimler yeni türetilmiş olsa da bu işi gerçekleştiren insanlar hep vardı. Yalnızca yakın zamanda, geçmişe oranla fazla detaylı, büyük alt yapıları olan ve kaliteli internet sitelerine gereksinim olması sebebiyle, bu işi yapan kişilerin iş yükü de fazlasıyla artmıştır. Bu nedenle bu işi farklı farklı kategorilere ayırarak hem vakitten tasarruf etmek hem de hepsi kendi konusunda profesyonelleşmiş insanlarla çalışarak daha kaliteli işler ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.
Frontend ve Backend Programcıları Neler Yapar?
Front-end (Ön yüz) : İnşası süren bir internet sayfasının görünen kısmıdır. Ön yüz geliştirici(front-end developer) ise HTML, JavaScript vb. programlama dilleri aracılığıyla web sayfalarının görsel kimliğinin yaratılmasını üstlenen insanlara ise denmektedir. Yani basit bir örnek verecek olursam, bir internet sitesini açtığınızda, karşınıza çıkan menü ve kampanyaların bulunduğu görsel ögeler, renkler ve yazı biçimleri yani ana sayfada gözünüze çarpan görsel kısım, bir front-end developer ‘a aittir. Ön yüz geliştirici, hazırlanan internet sitesinde kullanılacak olan renklere, içeriklerin konumuna, yazı fontuna karar verir ve bu kararların uygulanması vb. birçok işi kapsar.
Back-end (Arka yüz) : Web yazılımın iki yüzünden bir diğeride Back-end’dir. Ziyaretçileri ilgilendirmeyen arka kısma denir. Ön yüzde eklenen verilerin saklanabilmesi, Front-end’in amacına ulaşabilmesi için gerekli teknolojiyi sağlayansa Back-end‘dir. Back-end genellikle bir server, bir application (uygulama) ve bir veri tabanından oluşur. Sistemi inşa eden, veri tabanı kısmını hazırlayan, server ayarlarına hakim, sitenin her koşulda en yüksek seviyede hızlı ve verimli çalışmasını sağlayan kişiye ise Back-end Developer denir. Kısaca Back-end Developer arka plandaki bileşenlerin uyumlu çalışmasını sağlayan teknik insandır. Bazı Back-end teknolojileri şunlardır;
PHP, MySQL, Java, C#, Ruby, MS Sql, MongoDB, Python ve ASP.NET. Teknoloji geliştikçe bu iki kavram türetilmiş ve zamanla kendi aralarında kategorilere ayrılmışlardır. Örneğin zamanla sitenin Ön yüzü için çalışacak JavaScript Developer, CSS Developer gibi, arka yüzü için ise Database Developer, Software Developer gibi meslekler oluşmaya başladı. Ayrıca her iki alanda da ortaya çıkan alt dallar, profesyonelleşmeyi sağlamıştır.