Ebu Ziya Tevfik Sk. No:16/4 Çankaya/Ankara
+90 551 123 9331

E- Ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekli Evraklar

E ticaret sitesi kurmak kaç para?
  • Vergi levhası
  • Banka hesabı
  • Gizlilik sözleşmesi
  • Mesafeli satış sözleşmesi
  • İmza sirküsü
  • Sanal pos
  • Kargo sözleşmesi
  • ETBIS(Eletronik Ticaret Bilgi Sistemi  )
  • Kep
  • E-ticaret sitesi yaptırmak

Vergi levhası

Kişi ya da kurumların e ticaret sitesi açmak istediklerinde yapması gereken ilk adım vergi levhası almaktır .Vergi levhası almak kurmuş olduğunuz sitenin resmi ve hukuk kurullarına uyduğunuzu ve hukukun gereklerini yerine getireceğinizi beyan eder. Vergi levhası almadan ticaret yapmak kanunen suçtur  yapılması halinde hukuki ve mali ceza alırsınız. Vergi levhası alabilmeniz için şirket kurmanız gerekiyor .

Bu şirket türlerinin kendilerine göre avantajları vardır.Öncelikle hangi şirket türünü kuracağınıza karar verin .Kendinize birkaç soru sorarak bunu yapabilirisiniz .Şirket şekli ,ticareti kaç kişi  ile yapacağınız ve ticari hedefleriniz nelerdir gibi soruların cevapları size hangi şirket türünü seçmeniz hakkında yardımcı olacaktır.Tek kişi kurmayı hedefliyorsanız şahıs şirketini tercih edebilsiniz .

Banka Hesabı Açma

Banka hesabı açmak zorunlu bir madde değildir  ancak şirketinize gelen paraların akışını sağlamanız için banka hesabı açılmasını tavsiye ediliyor. İstenilen bankadan hesap açılabilir. Açılan hesap sanal post cihazı içinde gerekli olacaktır. Banka hesabı açmak isteyenler için dikkat edilmesi gereken maddeler şu şekildedir :

https://api.whatsapp.com/send?phone=5511239331&text=Bilgisayar%20Arzas%C4%B1n%20Hakk%C4%B1nda%20Bilgi%20Almak%20%C4%B0stiyorum.
  • İnternet bankacılığının olması
  • Size en yakın lokasyona sahip bankayı tercih edin
  • EFT ve havalelerin hesabınıza geçme sürelerinin kısa olmasına dikkat edin ,araştırın
  • Yapılan bankacılık ücretlerinin en az talep eden bankayı tercih edin

Gizlilik Sözleşmesi

Alıcı ile satıcı arasında yapılan ticarette tarafların birbirine vermiş oldukları bilgilerden hangisinin ne şekilde saklanacağı ,hangisinin gizli kalması gerektiği ve saklanması gereken bilgilerin ifşa edilmesi halinde ne gibi yaptırımların olacağının yer aldığı bir sözleşmedir.Sitenizin güvenilir olması ve müşterilerin güvenini kazanmak için gereklidir .Gizlilik sözleşmesi uzmanlık gerektirir diğer sitelerden kopyalanması kesinlikle uygun değildir. Avukat  veya hukuk bürosu ile şirketinize özel hazırlanması gerekmektedir.

Mesafeli Satış Sözleşmesi

Mesafeli satış şözleşmesi alıcı ile satıcı arasında imzalanan bir taahhütnamedir.Tıpkı gizlilik sözleşmesi gibi hukuki bir sözleşme olduğu için uzmanları tarafından şirketinize özel hazırlanmalıdır.Aktif olarak e ticaret sitesi sahibi olup ürün veya hizmet satan kişilerin bu satış işlemlerinin,sözleşmenin özelliklerini ,cayma hakkı ve bedelini içeren şirketin ve alıcının hukuki sorumluluklarını içeren bir sözleşme türüdür .Zaman zaman yenilenmesi ,düzeltilmesi gerekmektedir.

İmza Sirküsü

 Noter tarafından şirket yetkilisinin imzasının onaylanmasıdır.Onaylanan imza haricinde bir imza kullanılamaz .Kullanılması halinde hukuken geçersiz olur .Sanal pos başvurusu ve diğer işlemlerde imza sirküsü gereklidir .E ticaret sitenizi kurmadan önce imza sirküsünü çıkarmanız ,onaylatmanız gerekmektedir.

Sanal Pos

Banka kartı veya kredi kartı ile yapılan alışverişlerde kullanılan cihazların internet ile birleşmesi sonucu oluşan cihaza sanal pos denir .Yapılacak alışveriş sırasında gerekli fatura bilgileri girilir ,fatura oluşturulur .Kullanıcılar ödeme bilgilerini girdikten sonra kayıtlı  bankaya yönlendirilir ve işlemin onaylanması süreci başlar.Sanal pos bankalar ya da BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ) tarafından lisans verilmiş firmalar aracılığı ile yapılmaktadır .Sanal pos alabilmeniz için vergi levhasını almış olmanız gerekir.

Kargo Sözleşmesi

Satacağınız ürünleri müşterilerinize güvenli ve en hızlı bir şekilde gitmesi için bir kargo firması ile sözleşme yapmanız gerekmektedir .Bu sözleşme de ürünleri taşıma ücreti ,ne kadar sürede müşteriye iletileceği ,ürün iade prosödürlerinin nasıl olacağı hakkında yazılı bir metin oluşturulmalıdır.Kargo sözleşmesi yapılabilmesi için sizden istenilen evraklar imza sirküsü ve vergi levhasıdır.

ETBIS(Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi )

E-ticaret sistemi açmak isteyenler için açması zorunlu olan bir sistemdir .ETBIS sistemi Ticaret Bakanlığı tarafından açılan ve  tüm süreçlerin bakanlık tarafından kontrol edildiği bir  sistemdir .Sistemin amacı e-ticaret yapan siteleri denetim altında tutmaktır.

31.12.2017 tarihi itibariyle e-ticaret sitelerinin ETBIS”e kayıt yaptırmaları zorunludur .Yaptırmaması  halinde para cezasına maruz kalınır.ETBIS sistemine kayıt olan işletmeler,verilen kodu sitesine ekler .Eklenen kod ile sitenin en alt kısmında “bu site ETBIS sistemine kayıtlıdır”ifadesi yer alır. Bu ifade müşterilerde güven duygusunu arttırır ,bakanlık tarafından onaylı resmi bir site olduğu algısını oluşturur .

Kep

Kayıtlı elektronik posta sistemi demektir .E-ticaret siteleri tarafından müşterilere gönderilen   e-postaların kep sisteminden geçerek iletilmesidir.Bu sistem devlet tarafından müşteri ile satıcı arasındaki iletişimsizliği gidermek adına geliştirilmiştir.Kep sisteminden geçen e-postalar hukuki nitelik kazanmaktadır.Kep sistemi PTT ya da yetkili firmalar tarafından satılmaktadır.Kep sistemini kullanabilmek için vergi levhası ve imza sirküsüne başvurması gerekir .

E-Ticaret Sitesi Yaptırmak

Gerekli belgeler tamamlandıktan sonra bir e-ticaret sitesi tasarımı yaptırmanız gerekli .Hazır e-ticaret sitesi satın alabilir ya da size özel ,müşteri analizinize uygun ,ihtiyaç ve isteklerinizi giderecek bir site tasarlatabilirsiniz .Site tasarımını bir uzmana yaptırmadan önce internetten çeşitli siteleri inceleyip fikir edinebilirsiniz ya da bir uzmanla görüşebilirsiniz.E-ticaret kodlama .tasarım ve kurulum gibi teknik destek almak isterseniz istediğiniz özelliklere bağlı olmakla birlikte belirli bir ücret ödemeniz gerekir.

ÖZET :

E– ticaret sitesi açmak için  gerekli bilgileri uygulamanız halinde kolay bir şekilde   sizde bir site açabilir ya da  uzman firmadan destek alabilirsiniz.Dikkat etmeniz gerekenler . alınması gereken belgeler  yukarıda sıraladığımız gibidir. Bu sıraya uymak işlerinizin daha kolay ve hızlı olmasına yardımcı olacaktır.E-ticaret yazılımını yaparken güvenilir ve kurumsal web tasarım uzmanından destek almanızı öneririz.

Leave A Comment

Mesaj Gönder
WhatsApp Destek Hattı
TPKmedya Destek Hattı
Merhaba🙌😊
HEMEN ARA