Ebu Ziya Tevfik Sk. No:16/4 Çankaya/Ankara
+90 551 123 9331

KOSGEB Nedir?

KOSGEB’e-Kimler-Başvurabilir

KOSGEB, Açılımı Küçük ve Orta Sanayiyi Geliştirme Başkanlığıdır. Ticarete atılmayı hedefleyen kişilerin çoğu, Hedefledikleri işi gerçekleştirmek için belli bir sermayeye ihtiyaç duymaktadır. KOSGEB’in hibe ve kredi gibi, kendi işini kurmak isteyen kişilere çeşitli destekler verir ve farklı iş olanakları oluşturmak için sermayesi olmayan fakat iş fikri olan kişilere de ayrı bir destek vermektedir.

KOSGEB’e Kimler Başvurabilir?

KOSGEB desteğinden faydalanmak isteyen kişiler KOSGEB tarafından verilen eğitimlere katılmalıdır. KOSGEB’den iş kurmak isteyenlere iki çeşit eğitim hazırlanmış ve eğitim içerikleri birbirinden farklı olmaktadır.

Genel Girişimci Eğitimi : Bir işi kurma, yürütme ve bu süreçte sorumlulukları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişilere, kişinin aklındaki işi gerçeğe dönüştürme gibi eğitimler veren bir eğitimdir.

İleri Girişimci Eğitimi : Bu eğitimde daha çok ileri teknoloji ve yenilikçi seviyede olan sektörler yer alacak kişilerin ihtiyaç duyduğu bilgileri düzenleyen eğitimdir. Kişileri kendi markalarını çıkartma ve istihdamını arttırmalarını hedefler.

KOSGEB’ in düzenlediği eğitimi tamamlayan kişiler KOSGEB’in kredi ve hibe almak için başvuru yapabilmektedir. Bunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

   • Yeni iş kurmayı isteyenler.

   • İş yerini geliştirmeyi düşünenler.

   • İş yeri için makine almak isteyen firma veya kişiler.

   • İş yerinde profesyonel istihdam isteyenler.

   • Yurt içinde veya dışında markasını gösterip ülkemizi temsil etmek isteyenler.

   • İnovazyon ve Ar-Ge alanında çalışmalar yapmak ve proje üretmek isteyenler.

Bu eğitim sonucunda kişiler sertifikalarını almakta ve KOSGEB’in hibe ve kredi desteklerinden yararlanabilmektedirler.

Bilinmesi gereken bir şey var ki KOSGEB eğitiminden önce kendi firma ve markları için açılış vermek isteyen kişi veya firmalar KOSGEB’ in hibe ve kredi desteğinden yararlanamaz. KOSGEB’in sunduğu kredi ve hibelerinden yararlanmak istiyorsanız genel girişimci eğitimi ve ileri girişimci eğitimini tamamlamanız eğitimden sonra aldığınız sertifika ile KOSGEB’e başvuru yapmanız gerekmektedir.

KOSGEB Desteklerinin Avantajları

KOSGEB, kişiyi ve firmaları iş geliştirmeleri için destekleyen bir başkanlıktır. Bunun avantajları şunlardır;

 • KOSGEB sağladığı kredi ve hibe desteği ile firmalar kuruluşlarında masraf yükünden kurtulmuş olacaktır. KOSGEB desteği alan firma ve kişiler bu sayede daha rahat edecektir.

 • İş fikriniz gelişmesini bir ilerleme sağladığında kamuoyuna sunulur.

 • KOSGEB sayesinde iş yeri açan kişiler, iş yerinde elemana ihtiyaç duyacaktır. KOSGEB’in hibe ve kredileri sayesinde istihdamda artışı sağlanacaktır.

 •İstihdamın artması işsizliği azaltır.

  • KOSGEB ile açılan iş yerlerindeki faaliyetler ülke ekonomisine katkı sağlar.

  •KOSGEB’de alınan krediler faizsiz ödeneceği için kişiler faiz ödemelerinden kurtulur.

   • KOSGEB’ kadın girişimcilere daha önem verir. Pozitif ayrımcılık ile kadınların iş hayatındaki çalışma yeri artacaktır.

   •KOSGEB’in hibe ve kredi desteğinden yararlanan kişi veya firma işletmelerini daha rahat bir şekilde geliştirme imkanına sahip olur.

KOSGEB’E Nasıl Kayıt Olunur?

KOSGEB’e kaydolması gerekir. Kaydolurken istenen bilgiler şunlardır;

  • KOSGEB kayıtları kendi internet siteleri üzerinden yapılır.

  •KOSGEB’in internet sayfasına giren kişiler e-hizmet menüsüne girip burada kayıtlarını yapar.

  • KOSGEB’ de istenen KOBİ beyannamesidir. KOBİ beyannamesi doldurulmalı ve KOSGEB’e gönderilmelidir. Beyanname KOSGEB uzmanları tarafından kontrol edilir.

   •KOSGEB’den destek almak isteyen işletmeleri hakkında veri tabanlarını hazırlamalıdır.

KOSGEB’de Desteklenen Sektörler

KOSGEB belirli sektörlere destek verebilir. İş olanakları bu sektörle alakalı değil ise KOSGEB desteğini asla alamazsınız. İşinize karar verememiş ama KOSGEB’in desteğinden yararlanmak istiyorsanız KOSGEB’in destek verdiği sektörlere bakmanız sizde bir fikir oluşturacaktır.

KOSGEB e-ticaret veren bir kurumdur. Bu e-ticaret bölümünden KOSGEB’in destek verdiği sektörleri görebilirsiniz. Sektörlerin hibe ve kredilerini inceleyebilir ve ayrıca Nace kodları üzerinden sorgulayabilirsiniz.

KOSGEB’e E-ticaret Desteği Nasıl Alınır?

KOSGEB hibe desteklerinden yaralanmak isteyen kişi verilen eğitimleri tamamlamalıdır. KOSGEB üzerinden e-ticaret desteği almak isteyenler 32 saatlik bir eğitim tamamlamaları gerekir. KOSGEB’in desteğinden yararlanmak isteyen kişiler verilen eğitim bilgilerini kullanarak iş planını hazırlamalıdır. Hazırlanan iş planı KOSGEB uzmanları tarafından incelenecektir. Bu incelemeler sonucunda iş planının onaylanıp onaylanamadığı hakkında bilgilendirme yapılacaktır. KOSGEB’in desteklediği iş olanaklarına göre bir plan ayarlamışsanız KOSGEB tarafından onaylanmanız çok yüksek olacaktır fakat KOSGEB’in destekleyeceği iş kolları arasında bir uyum yoksa iş planı kabul edilemeyecektir.

KOSGEB Destekleri Nelerdir?

Aşağıda KOSGEB’in destek sağladığı sektörler ve tutarları bulunmaktadır.

DestekTutar
Kuruluş MasraflarıGerçek kişiler için : 5.000tl Sermaye şirketleri için: 10.000tl
Makine, teçhizat ve yazılım DestekleriDüşük – orta teknoloji seviyesi : 100.000tl Orta- yüksek teknoloji seviyesi: 200.000tl Yüksek teknoloji seviyesi : 300.000tl
Mentörlük Desteği10.000tl
Performans DesteğiPrim ödemesine göre değişir
Sertifika Desteği5.000tl
DestekTutar
Performans DesteğiPrim ödemesine göre değişir
Sertifika Desteği5.000tl

Leave A Comment

Mesaj Gönder
WhatsApp Destek Hattı
TPKmedya Destek Hattı
Merhaba🙌😊
HEMEN ARA