Ebu Ziya Tevfik Sk. No:16/4 Çankaya/Ankara
+90 551 123 9331

2024’ün 5 Mobil Uygulama Geliştirme Trendi

Her gün kaç uygulama kullanıyorsunuz? Muhtemelen 10’dan fazla. Y kuşağı iseniz, muhtemelen uygulamanızı   günde 50 defadan fazla açıyorsunuz. Düşününce bu bir sürpriz olmamalı. 

 Google Play Store’daki  2,9 milyondan fazla  uygulamayla çoğu kişi  internetteki zamanının %90’ından fazlasını uygulamalarda geçiriyor. Sayılar artmaya devam ettikçe, bir işletmenin rakiplerinden öne çıkmak için mobil uygulama geliştirmeyi akılda kalıcı trendlerle geliştirmesi hayati önem taşıyor. 

Hepimiz  kostümlerimiz için kusursuz ve ilgi çekici bir mobil uygulama yapmak istiyoruz . Ancak mobil uygulamalara yönelik yenilikler ve güncellemeler her zamankinden daha hızlı ve işletmeniz için neyin işe yarayıp neyin yaramadığını anlamak zor olabilir. Sonuçta, yeni bir teknolojinin trend haline gelmesi onun işletmeniz için ideal olduğu anlamına gelmez. 

İşletmenizi ve ekibinizi ölçeklendirmek için bu çözümlerden hangisinin doğru strateji olabileceğini keşfetmenize yardımcı olacak en alakalı 2024 mobil uygulama geliştirme trendlerine genel bir bakışı burada bulabilirsiniz. 

Trend 1: Yapay Zeka (AI) ve Makine Öğrenimi (ML) 

ChatGBT ve Open AI’dan sonra akla gelen ilk soru şu: Üretken ve otomatik teknolojiler hepimizin yerini alacak mı? Hiç kimse bu soruya cevap veremez ve öngörücü yazılımlara rağmen gelecek hepimiz için belirsizdir. Gelecek hakkında bildiğimiz şey, muhtemelen yine de  iyi geliştiricileri işe almanız gerekeceği ve yapay zeka ile makine öğreniminin işinizin büyümesini nasıl destekleyebileceğini anlamanın önemli olduğu. 

Mobil kullanıcıların %97’sinden  fazlası  halihazırda ses tanıma veya sanal asistanlar gibi yapay zeka araçlarıyla ilgileniyor. Son birkaç yılda yapay zeka uygulama sektörü, 2028’de yıllık %38,3 büyüme oranı  tahminiyle gelirde bir patlama kaydetti.  Bu rakamların var olmasının bir nedeni var. Müşterilerinizin mobil uygulama deneyimini geliştirmek için AI ve ML entegrasyonları çok önemlidir. 

Uygulama Sektörü Tahmini Yıllık Gelir 2023-2028 (milyar $)

Vantage Araştırma Pazarı
Kaynak: Vantage Araştırma Pazarı

Daha iyi karar vermek için kapsamlı verileri analiz etmekten kullanıcı etkileşimlerinden öğrenmeye kadar  yapay zeka ve makine öğrenimi araçları, uygulama deneyiminizi alıcı kişiliğinize hedeflemek için mükemmel bir destektir.

Örneğin, bir fitness uygulamanız varsa abonelerinize diyet ve egzersiz konusunda hedefli öneriler sunmak için AI ve ML’yi geliştirebilir, yeni özellikler eklemeden bireysel deneyimlerini geliştirebilir, ancak halihazırda sahip olduğunuz hizmetleri müşterinizin bireysel ihtiyaçlarına göre optimize edebilirsiniz.

Yapay zeka ve makine öğrenimi ile mobil uygulama geliştirmedeki ana eğilimler

Kısacası, mobil uygulamalarınızı bir sonraki seviyeye taşıyabilecek bazı AI ve ML özelliklerini burada bulabilirsiniz:

  • Chatbotlar : Onlar olmasaydı ne yapardık? Sohbet robotları için yapay zeka ve makine öğrenimi uygulamak, müşteri hizmetleri ekibinizi fazla çalıştırmadan müşterilerinizi memnun etme konusunda ekibinize destek olabilir. 
  • Tahminli Metin : Google Arama’dan sonra, tahminli metin, kullanıcılarınızın girdilerine dayalı olarak önerileri geliştirmek ve aramak için harika bir araçtır. 
  • Kişiselleştirme : ML algoritmaları, içeriği kullanıcılarınızın tercihlerine göre düzenleyebilir; Netflix, ML önerileri olmadan bir şey olur mu? 
  • Navigasyon : Kiralama hizmetleri sağlıyorsanız kullanıcılarınız için navigasyon seçeneklerini ve hizmetlerini uygulamak için yapay zekayı kullanabilirsiniz.

ML ve AI araçları ekibiniz için harika bir destek olabilir ancak mükemmel değildir. Örneğin yapay zeka araçlarının hâlâ bazı önyargıları var ve nihai çıktının hâlâ iki kez kontrol edilmesi gerekiyor. Veya bu tür araçlara yönelik artan bilgi işlem talebi, yakın gelecekte maliyetleri ve verimliliği etkileyecektir. Ancak geleceğin mobil uygulama geliştirme teknolojilerinden bahsederken onlara bakıp bilmek imkansız! 

Trend 2: Nesnelerin İnterneti – Bağlantı ve Uygulama Entegrasyonu

Nesnelerin İnterneti (IoT) kavramı bir süredir ortalıkta dolaşıyor; uzaktan kumandalı termostatlar veya ev güvenlik sistemleri gibi akıllı ev teknolojilerini düşünün. Basitçe ifade etmek gerekirse IoT, internete bağlı cihazların ağını ifade eder. 

2023 yılında küresel Nesnelerin İnterneti pazarı  318 milyar dolara ulaştı ; bunun 226 milyar doları mobil uygulamalar gibi yazılımlardan geliyor. 

Küresel Veriler
Kaynak: GlobalData

Ayrıca  Statista ,  2025 yılına kadar 1,6 trilyonluk bir artışla en iyi uygulama geliştirme trendleri arasında en üst sıraya yerleşeceğini öngörüyor.

Peki IoT, mobil uygulama geliştirme teknolojilerinin geleceğini en çok nerede etkileyecek?

  • Akıllı Ev Uygulamaları : Google Home’dan Alexa’ya ve Apple’ın HomeKit’ine kadar insanlar her gün evlerini telefonlarla kontrol etmeye alışıyor, bu da IoT bağlantısını ve entegrasyonunu çoğu kullanıcı için birinci öncelik haline getiriyor. 
  • Sağlık ve Fitness Takibi : Apple Watch ve fitness uygulamalarından sonra IoT, kullanıcılarınızın deneyimini geliştirmek için farklı hizmetleri ve verileri birbirine bağlamak için harika bir destek olabilir. 
  • Otomotiv Entegrasyonu : Konum takibinden kapı kilitleme/kilit açma ve ev sıcaklığına kadar  uygulama entegrasyonu  kesinlikle mobil uygulama deneyiminizi geliştirecek temel IoT özelliklerinden biridir.

Bağlantı büyük bir güçtür ancak bazı zayıflıkları da beraberinde getirir. Mobil uygulamaların IoT ile çalışmasını sağlamak için  yazılım güvenliğinizi  zaman içinde iyileştirdiğinizden ve koruduğunuzdan emin olun! 

Trend 3: Platformlar Arası Uygulama Geliştirme

Mobil uygulama geliştirme teknolojilerinin geleceği düşünüldüğünde platformlar arası geliştirmenin de listede yer alması gerekiyor. 

 Birleşik bir API sağlayan bu çerçeve, geliştiricilerin birden fazla platforma dağıtılabilen tek bir kod komut dosyası yazmasına olanak tanır. Android ve iOS üzerinde çalışan Skype gibi şirketler, hizmetlerini dünya çapında genişletmek için bu çerçeveyi kullanıyor. 

Statcounter’a göre  , mobil uygulama işletim sistemlerinin  pazar payının  %67,56 ve %31,60 olduğu tahmin ediliyor  ve bu da çapraz platformları farklı işletmeler için etkili bir çözüm haline getiriyor.

Kaynak: Statcounter

İşletmeler için platformlar arası geliştirmenin faydaları 

  • Maliyet verimliliği : Birden fazla platform için kod tabanının kullanılması, bütçenin kısaltılmasına ve mevcut operasyonların optimize edilmesine olanak tanır.
  • Zaman tasarrufu : Uyarlanabilir bir kod komut dosyası, geliştirme döngülerinin hızlandırılmasına olanak tanır ve ekibinizin ayrıntılarla ve iyileştirmelerle ilgilenmesi için daha fazla zaman bırakır.
  • Tutarlı ve tek tip kullanıcı deneyimi : Farklı platformlarda tutarlı bir tasarım ve işlevsellik sağlayarak kullanıcı deneyimini basitleştirir.

Yukarıda bahsedilen mobil uygulama geliştirme eğilimlerine gelince, yerel uygulamaların yanıt verme yeteneğinin zayıf olması veya yerel özelliklere sınırlı erişim gibi uygulama performansınızı yavaşlatabilecek bazı tehlikeler vardır. Ancak doğru sektörde ekibinizin maliyet ve zamanını dengeleyebilir ve genel performansı büyük ölçüde artırabilir. 

Trend 4: Artırılmış Gerçeklik (AR)

PokemoGo’dan sonra Artırılmış Gerçekliğin en son mobil uygulama geliştirme trendlerinden biri olduğunu söyleyemeyiz, ancak  çeşitli işletmeler için etkili ve özgün bir çözüm olarak her geçen gün daha da ortaya çıkıyor . 

AR, sanal eğitimden işe alım süreçlerine kadar işletmelerin çoğunluğu için en iyi tercih haline geliyor. Statista, 2027 yılına kadar pazarın 52 milyar dolara kadar büyüyeceğini öngörüyor   . Bu mobil uygulama geliştirme eğilimi, özellikle aşağıdakiler olmak üzere çok sayıda sektör için önemlidir:

  • Perakende ve E-Ticaret
  • Eğitim
  • Gezi ve Turizm
  • Sağlık hizmeti

AR, özellikle yapay zeka ve IoT ile birleştirildiğinde yenilikçi ve orijinal arayüzlere yol açabilir. Ancak güçlü bir bakım gerektirir. Bu çekici yeni trende geçmeden önce sektörünüzün yanı sıra işletmenizin büyüklüğünü de göz önünde bulundurmanız iyi olur! 

Trend 5: Güvenlik, Gizlilik ve Blockchain

Mobil uygulama geliştirme sadece yeniliklerle ve eğlenceli aletlerle ilgili değildir. Aslında güvenlik ve gizlilik de büyüyen trendler arasında yer alıyor. Farklı sektörlerdeki işletmeler, veri ihlalleri, yetkisiz erişim veya kötü amaçlı yazılım gibi sorunları ele alarak kullanıcılarını uygulamadaki güvenlik açıkları ve siber saldırılar gibi risklerden korumalıdır. 

Ayrıca hükümetler ve kurumlar, verileri ve kullanıcıları korumaya yönelik net bir politika sağlamak amacıyla düzenleyici çerçevelerini uyguluyor. AB ve GDPR, Kaliforniya ve CCPA, ABD ve HIPAA gibi düzenlemeler, sağlık ölçümleri ve hassas verilerle ilgilenen mobil uygulamalar için özellikle önemlidir. 

Bu mobil uygulama geliştirme trendini işletmeniz için nasıl gerçeğe dönüştürebilirsiniz?

  • Uygulama ile sunucu arasındaki veri aktarımlarını korumak için Uçtan Uca Şifreleme.
  • Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama (MFA), birden fazla kimlik doğrulama biçimi sağlar.
  • Uygulama mimarisini çeşitli güvenlik tehditlerinden korumak için Güvenli Kodlama Uygulamaları.

Ancak  uygulama güvenliğini iyileştirme stratejileri arasında blockchain her zaman bir trenddir. Bu popüler teknoloji, diğer blokları etkilemeden verilerin değiştirilmesine izin vermez. Güvenlik ve gizlilik açısından bu teknoloji, uygulama geliştirme trendlerine aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka uygulamalar da getirir:

  • Güvenli finansal işlemler
  • Kimlik doğrulama
  • Merkezi olmayan mobil uygulama geliştirme hizmetleri
  • Kurcalamaya dayanıklı veri yönetimi

Blockchain’lerin yüksek enerji tüketimi, ölçeklenebilirlik zorlukları ve başlangıçtaki önemli yatırımlar gibi bazı tuzakları olduğu biliniyor. Ancak bazı işletmeler için işletmenizi dünya çapında ölçeklendirmek ve genişletmek, mevcut sistemlere harika bir katkı olabilir. 

Mobil Uygulama Geliştirmenin Geleceği Nedir?

Gelecekteki mobil uygulama geliştirme trendlerinin buradan nasıl gelişeceğini tahmin etmek imkansız. Bilmeniz gereken önemli olan, teknoloji ve girişimcilikteki en uygun değişimleri nasıl seçeceğiniz ve bunları işinize nasıl uyarlayacağınızdır. İnsanların uzaktaki şirketlerin hayatta kalabileceğine inanmadıkları zamanları hatırlıyor musunuz? Ancak yine de günümüzün en başarılı şirketlerinden bazıları trendi seçti ve diğer yöneticilerin göremediği bir şeyi gördü.

Sonuçta işletmenizin büyümesine yardımcı olacak doğru trend değil, ekibinizle birlikte doğru karar vermektir. Bu nedenle, bulabileceğiniz tüm mobil uygulama geliştirme trendlerini okumadan önce, ekibinizle birlikte hizmetlerinizi ve ürünlerinizi neyin iyileştirmesi gerektiğini görün ve bu trendlerin, onlara uyum sağlamak yerine işinize nasıl uyum sağlayabileceğini keşfedin. Geleceği tahmin edemeyiz ancak ekibinizi büyütmek için en iyi geliştiricileri işe almanıza kesinlikle yardımcı olabiliriz!

Leave A Comment

Mesaj Gönder
WhatsApp Destek Hattı
TPKmedya Destek Hattı
Merhaba🙌😊
HEMEN ARA